avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CAS
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CAS

Buna.

Situatia e urmatoarea. In 2006 am terminat facultatea dar fara a-mi lua licenta. De atunci nu m-am angajat, prin urmare, nu am platit cotizatii la CAS. In februarie am implinit 25 de ani. Nu am muncit din motive pur obiective (nu pentru ca nu mi-as fi dorit acest lucru)

Intrebare : in situatia in care as avea nevoie de spitalizare in regim de urgenta, sunt obligata sa platesc spitalizarea?

In acesti 2 ani, ambii mei parinti au lucrat (tatal inca mai lucreaza) iar mama s-a pensionat in februarie anul acesta. Sunt coasigurat sau nu?

Sunt disperata sa gasesc un raspuns dar nu reusesc sa gasesc nici o informatie.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
ioana.m, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 21 Aprilie 2008
In categoria coasiguratilor intra si copilul de pana la 26 de ani daca este student. Avand in vedere ca dumneavoastra nu sunteti, nu beneficiati in momentul de fata de statutul de coasigurat.
Pe de alta parte, in sistemul sanitar din Romania, spitalizarea de urgenta este gratuita pana in momentul in care se depaseste pericolul care ameninta viata pacientului si care a condus la luarea deciziei internarii de urgenta. Insa, in momentul in care acest pericol nu mai este vital pentru viata pacientului, medicii va vor explica care sunt variantele: 1. aduceti dovada faptului ca sunteti asigurat sau achitati zilele de spitalizare care vor urma (in general nu e deloc ieftin) sau se urmeaza procedurile de externare.
In afara de situatiile de urgenta, avand in vedere calitatea dumneavoastra de neasigurat nu puteti beneficia de nimic gratuit sau compensat in sistemul de sanatate.
Sfatul meu, mergeti la casa de asigurari de care apartineti si incheiati un contract de asigurare, suma pe care o veti achita va fi calculata la salariul minim pe economie.
:offtopic: Nu am textul de lege la indemana, dar daca e nevoie maine dimineata il scot :D
Ok. deci sa inteleg ca nefiind studenta, nu pot fi coasigurat! Offf...

Atunci o sa vad cum fac cu incheierea acelui contract de asigurare...desi, din cate am citit pe undeva, trebuie sa platesc retroactiv pe vreo 2 ani, cu penalizarile de rigoare ajungand undeva la vreo 6-8 milioane. Voi vedea ce voi putea sa rezolv.

Multumesc tare mult de raspunsuri.
Si părerea mea este că trebuie să închei un contract de asigurare la CASJ pentru a beneficia de pachetul de servicii medicale ale oricărui asigurat.
Conform dispoziţiilor art. 2 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617 din 13/08/2007 (M.Of. nr. 649 din 24/09/2007) pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate:
Art. 2. - (1) Calitatea de asigurat o au toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.
(2) Calitatea de asigurat încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România, cu decesul sau cu declararea judecătorească a morţii asiguratului.
(3) Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei.
(4) Asiguraţii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de CAS şi ANAF, în condiţiile legii, inclusiv obligaţiile financiare accesorii aplicate pentru creanţele bugetare.

Art. 220 din Legea nr. 95/2006 prevede:
Art. 220. - Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi cele prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială în condiţiile art. 223, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.
Art. 27 si 28 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617 din 13/08/2007 prevad:
Art. 27. - (1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi păstrează calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cărei întreţinere se află are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.
Pe cale de consecinţă, nu poţi avea calitatea de coasigurat, pentru că nu faci parte din presoanele prevăzute în mod expres de lege, respectiv: soţ, soţie sau părinţii fără venituri proprii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.
Art. 28. - Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii.
Exemplu de calcul pentru această situaţie: O persoană avea obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adresează casei de asigurări de sănătate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificărilor casa de asigurări de sănătate constată că, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, această persoană nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de bază are obligaţia să plătească contribuţia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, precum şi majorări de întârziere la nivelul în vigoare la data plăţii. Data de la care începe să curgă perioada de 6 luni începe de la data de 1 august 2007. După efectuarea acestei plăţi persoana în cauză are obligaţia plăţii lunare a contribuţiei la fond, calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, dacă nu realizează venituri impozabile.

ioana.m a scris:

Ok. deci sa inteleg ca nefiind studenta, nu pot fi coasigurat! Offf...

Atunci o sa vad cum fac cu incheierea acelui contract de asigurare...desi, din cate am citit pe undeva, trebuie sa platesc retroactiv pe vreo 2 ani, cu penalizarile de rigoare ajungand undeva la vreo 6-8 milioane. Voi vedea ce voi putea sa rezolv.

Multumesc tare mult de raspunsuri.


Din moment ce nu mai sunteti studenta, nu puteti fi in intretinerea parintilor, deci nici nu puteti avea calitatea de coasigurat.

De ce sa platiti retroactiv? Platiti din momentul incheierii contractului de asigurare.

Cel mai simplu ar fi sa va gasiti ceva de lucru, orice, macar temporar si sa fiti incadrata cu carte de munca.
Mult succes!
Sa speram ca nu veti avea nevoie de spitalizare!
Daca doreste sa plateasca retroactiv , poate plati ;) ..... o persoana poate fi in intretinerea parintilor si chiar daca nu este student/ studenta :)

Alte discuții în legătură

Dreptul de coasigurat matilda ioana matilda ioana Buna ziua, Am 32 de ani si in luna august am fost diagnosticata cu cancer, mama mea care lucreaza in Bucuresti, m-a luat pe asigurarea ei. Ar fi trebuit ca ... (vezi toată discuția)
Pot sa fiu coasigurata a mamei mele ?? inngryd inngryd Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cit mai clar ( lege nr... art. ) Anul trecut am terminat facultatea, am fost in somaj pina in septembrie anul acesta, as ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat dupa incetarea cim pe perioada determinata rezso rezso In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se ... (vezi toată discuția)