avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CAS
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CAS

Buna.

Situatia e urmatoarea. In 2006 am terminat facultatea dar fara a-mi lua licenta. De atunci nu m-am angajat, prin urmare, nu am platit cotizatii la CAS. In februarie am implinit 25 de ani. Nu am muncit din motive pur obiective (nu pentru ca nu mi-as fi dorit acest lucru)

Intrebare : in situatia in care as avea nevoie de spitalizare in regim de urgenta, sunt obligata sa platesc spitalizarea?

In acesti 2 ani, ambii mei parinti au lucrat (tatal inca mai lucreaza) iar mama s-a pensionat in februarie anul acesta. Sunt coasigurat sau nu?

Sunt disperata sa gasesc un raspuns dar nu reusesc sa gasesc nici o informatie.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
ioana.m, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 21 Aprilie 2008
Trebuie sa platesc retroactiv (stiu asta pentru ca m-am interesat acum vreo 2 luni cum e cu contractul de asigurare). Mi s-a spus clar ca trebuie sa duc adeverinta de la Finante cum ca nu am avut venituri in ultimii doi ani, adevarinta de la facultate (cu anii in care am urmat facultatea) si abia apoi, dupa ce platesc retroactiv (cam ed cand am terminat facultatea), imi fac contractul de asigurare.

Ieri am citit undeva pe o pagian de internet ca, cu penalizari cu tot (ca nu le ajunge ca platesti retroactiv) , mai trebuie sa te si penalizeze...ajungi la cel putin 9 milioane in 3 ani (asta la salariul minim ep economie de acum 2 ani, ca de atunci era articolul).

Am plecat pentru 2 luni din tara asa ca nu am mai reusit sa imi rezolv acel contract (trebuia un drum in Timisoara uned am facut facultatea si un drum la Finante) dar nu am mai apucat. Acum, ma voi intoarce in tara dar doar pentru cateva saptamani. Si voiam sa stiu daca TOTUSI nu sunt considerata COASIGURATA pentru ca parintii mei muncesc (in prezent, doar tata).

o Intrebare: Daca as incepe sa muncesc cu carte de munca in Romania, ar mai trebui sa pletesc retroactiv ceva? Sau e obligat angajatorul sa plteasca?

Inca o data: multumesc pentru raspunsurile primite.
Plata contributiei la CAS revine angajatorului.
Contributia la CAS e obligatorie, iar ca atare veti fi obligata sa platiti din urma la zi. 6,5% din venitul Dvs. in aceasta perioada pe baza documentelor fiscale.
Chiar daca va angajati, angajatorul nu va plati contributiile Dvs. la zi...ar fi frumos sa fie asa.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
Ok, deci sa inteleg ca indiferent de situatie, eu va trebui sa platesc contributii la CAS pentru cei aproape doi ani care au trecut de la incheierea facultatii? Si daca ma angajez, tot trebuie sa platesc datoriile din urma sau cum?

E un mare bullshit. De exemplu, la Casa de pensii am incheiat contract si am platit incepand cu ziua incheierii contractului (cum e si logic, de altfel)... si nu mi-au trebuit adeverinte si alte idiotenii. Nu inteleg de ce la CJAS e nevoie de adeverinte si de plata retroactiva a contributiilor...mai ales daca NU A EXISTAT UN VENIT in acest timp!

Uff...asta e...o sa fac si contractul ala ca niciodata nu stii ce se poate intampla...
Si la Casa de Asigurari de Sanatate puteti plati de la data incheierii contractului.
Daca va angajati , nu mai trebuie sa platiti din urma ..... plata contraibutiilor in cazul angajarii cu c.i.m. sunt in sarcina angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de coasigurat matilda ioana matilda ioana Buna ziua, Am 32 de ani si in luna august am fost diagnosticata cu cancer, mama mea care lucreaza in Bucuresti, m-a luat pe asigurarea ei. Ar fi trebuit ca ... (vezi toată discuția)
Pot sa fiu coasigurata a mamei mele ?? inngryd inngryd Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cit mai clar ( lege nr... art. ) Anul trecut am terminat facultatea, am fost in somaj pina in septembrie anul acesta, as ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat dupa incetarea cim pe perioada determinata rezso rezso In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se ... (vezi toată discuția)