avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... profesie liberala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

profesie liberala

daca esti angajat la un sc si esti inregistrat si ca persoana fizica este obligatorie plata contributiei pentru pensii sau numai pentru sanatate ? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 08:39, 3 Februarie 2011
NU este obligatoriu sa fie de 8 ore acesta poate fi fractionat !
Conform Codului muncii, Legea nr.53/2003:
Art. 101
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamânal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma întreaga comparabil

Art. 101indice 1
(1)Angajatorul poate încadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.

Art. 103
(1)Salariatul încadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma întreaga, în conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2)Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Pe site la CASMB apar 3 tipuri de contracte:

Tip C1 - contract incheiat de catre angajatori, in numele si pentru salariatii proprii
Tip C2 - contract incheiat de catre persoane fizice care nu au calitatea de salariati (persoane fizice autorizate):
Tip C3 - contract de asigurare incheiat de catre persoane fizice - asigurare facultativa

Daca si persoanele care sunt concomitent angajate dar sunt si PFA trebuie sa plateasca CAS atunci de ce nu exista un tip de contract specific.
Este doar contract pt. persoane fizice care NU au calitatea de angajat.

Multumesc!
Referitor la:

Pe site la CASMB apar 3 tipuri de contracte:

Tip C1 - contract incheiat de catre angajatori, in numele si pentru salariatii proprii
Tip C2 - contract incheiat de catre persoane fizice care nu au calitatea de salariati (persoane fizice autorizate):
Tip C3 - contract de asigurare incheiat de catre persoane fizice - asigurare facultativa

Daca si persoanele care sunt concomitent angajate dar sunt si PFA trebuie sa plateasca CAS atunci de ce nu exista un tip de contract specific.
Este doar contract pt. persoane fizice care NU au calitatea de angajat.

Multumesc


RASPUNS:
Legea 95/2006, art.257:
(1)Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).

(2)Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra (pentru 2011, cota e de 5,5%, n.a.)
a)veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente;
b)veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c)veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se încadreaza la lit. b);
d)indemnizatiilor de somaj;
e) abrogat
f)veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)- d), alin. (21) si (22) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(22)Pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei datoreaza contributia lunara pentru asigurarile sociale de sanatate calculata potrivit prevederilor art. 259 alin. (2).

(3)În cazul persoanelor care realizeaza în acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a)-d), alin. (21) si (22) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

CONCLUZIE:
- daca se obtin in acelasi timp venituri din:
a) salarii sau asimilate...
b) activitati independente (PFA) ...
c) agricultura...
d) somaj ,

contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

Referitor la tipurile de declaratii:
- pentru cei care obtin venituri din salarii dar si din PFA nu trebuie sa existe un contract specific;
- deoarece, pentru veniturile din salarii calculul, retinerea si plata cass se face de catre platitorul de venit (angajator);
- iar pentru veniturile din PFA declararea (Declaratia C2) si plata se face de catre cel care obtine venitul (adica de PFA).

NOTA:
La C2, dvs. scrieti ca declaratia se numeste:
contract incheiat de catre persoane fizice care nu au calitatea de salariati (persoane fizice autorizate):,
in realitate numele acesteia este:
DECLARAŢIE*
Privind obligaţiile de constituire şi plata la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate datorate de alte persoane decât cele care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)
Asigurari sociale richy richy Buna ziua, Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar. Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real. Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)
Cass pentru angajat + pfa bogdanch bogdanch Buna ziua, Sunt angajat cu norma intreaga la o firma si pe langa asta mai prestez servicii pe PFA. Avand in vedere ca in calitate de salariat platesc deja ... (vezi toată discuția)