avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daune materiale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daune materiale

buna seara . sa incep prin a va spune ca ieri noapte , plecand cu masina din parcare plina de prieteni de la discoteca (treapta de viteza 1 , 5 km/h ) , ma trezesc cu o sticla de bere 0,5 l aruncata si sparta de masina (dupa un avertisment : daca nu plec mai repede imi arunca sticla in parbriz) . Sticla a lovit plafonul masinii , iar acesta a fost "infundat" si zgariat . Individul , de sex masculin , aflat sub influenta alcolului , era impreuna cu cativa prieteni de-ai lui . Nu am oprit masina (pentru ca ar fi urmat un scandal) , am mers mai in fata unde am apelat 112 . Cei de acolo imi fac legatura cu postul de politie comunal , unde am fost si am dat 2 declaratii in care am evaluat daunele la 2500 lei (masina fiind noua) si am cerut "urmarirea penala" (ceva de genu') . Am primit numar de inregistrare , mi s-a spus ca individul va avea dosar penal . Ulterior au dat si prietenii mei declaratie pe post de martori . Treaba este acum , ca individul neaga toate cele intamplate , mai mult el ii pune pe prietenii lui sa dea declaratii cum ca nu el ar fi dat cu sticla .
Nu vreau decat sa-mi revad masina din nou fara "inghesuiala" aceea si fara zgarietura . Am asigurare toate riscurile (full & casco) , doar ca , daca asigurarea nu'mi plateste repararea masinii sunt gata sa-l dau pe individ in judecata .
Pot sa-l dau in judecata pentru a-mi recupera banii platiti la service , dovedind cu factura service-ului !?
inculpatul avand cel putin un dosar penal pana in prezent .

ce alte metode mai sunt pentru a-l face sa-mi plateasca daunele . - cea amiabila se exclude
DOAR DAUNELE !
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 14:58, 15 Mai 2008
Raspunderea celui care a aruncat sticla este de natura delictuala, in conformitate cu art. 998 si urm. cod civil va puteti recuperea sumele platite de dv. pentru repararea autoturismului pe cale a unei actiuni in pretentii care este de competenta judecatoriei. Daca este pusa in miscare actiunea penala impotriva autorului faptei va puteti constitui parte civila pentru daunele materiale provocare. In ambele situatii va trebui insa sa faceti dovada intiderii prejudiciului, folosind factura sau devizul de lucrari pentru a se aduce autoturismul la starea initiala.
in cazul dvs. cel mai bine este sa va adresati societatii de asigurare unde aveti incheiat contractul CASCO. E cea ma convenabila pentru dvs. aceasta situatie, intrucat se transfera problema de la dvs. la persoanele care v-au prejudiciat. Dupa ce societatea va achita contravaloarea reparatiilor se va indrepta impotriva celor vinovati pentru a recupera despagubirea platita. In cazul in care dosarul de cercetare penala isi urmeaza cursul si se ajunge in instantA, dv. declarati ca ati fost despagubit de firma X si ca nu mai aveti nici o pretentie de la acele persoane. In acest fel, nu veti fi nevoit sa va prezentati la termene si sa pierdeti timpul, societatea de asigurari se va ocupa de acel dosar, pe linie civila.
Dar, atentie, sa nu fi fost baut, firmele de asigurari nu platesc in aceste cazuri.
-baut nu am fost , dar nu mi s-a luat alcolemia .
-incidentul s-a produs intr-o comuna , si nu in localitatea unde stau

- masina fiind inmatriculata in strainatate , asigurarea este tot acolo si nu reusesc sa dau de un reprezentant al acesteia in romania.
pe asigurare scrie ca ma reprezinta CAROM S.A , am sunat la acestia si neaga .
-dosarul penal am inteles ca a fost inaintat tribunalului , si se asteapta in 2-3 zile numarul unic .
ramane sa imi platesc singur daunele masinii , dar nu stiu apoi cum o sa'i recuperez .
am inteles ca o sa astept 2-3 luni dupa rezolvarea cazului ,timp in care tribunalul il sileste sa plateasca factura care o depun la dosar (chiar si in rate) . este adevarat ?
un dosar de cercetare penela se inainteaza la parchet si acesta, daca considera ca dosarul este intocmit corect si exista suficiente probe, in baza rechizitoriului, va inainta dosarul instantei de judecata. Aceasta il inregistreaza si se trece la judecata faptasului. Acest proces poate dura luni si chiar ani si, in finalul judecatii, veti avea o hotarare prin care instanta va obliga faptasul sa achite suma cu titlu de daune materiale, insa in nici un caz, nu va umari daca persoana in cauza a achitat sau nu. Dvs., dupa aceasta perioada lunga de judecata, veti putea doar sa aveti un titlu in baza caruia sa va adresati unui executor judecatoresc, sa platiti un onorariu si, daca persoana care v-a lovit masina are cu ce sa plateasca, veti putea sa va recuperati banii.
de aceea v-am recomandat sa va rezolvati toata problema pe asigurarea CAsco a masinii, oriunde s-a incheiat contractul, tot e mai simplu si aveti sanse reala sa va recuperati paguba, firmele de asigurari fiind solvabile.
Puteti sa dati telefon direct la firma de asigurari pentru a sti exact cine e reprezentantul lor in Romania si sa va prezentati si personal la CAROM pentru a aviza producerea daunei si a depune acte in vederea intocmirii dosarului de dauna. Dar dupa ce v-ati informat de asa maniera incat sa nu va mai trimita la plimbare si sa respecte ceea ce aveti scris dvs. in contract. Daca totul e ok cu asigurarea dvs. veti recupera mult mai usor banii si numai in cazul in care asigurarea nu mai este valabila sau a expirat, sa va interesati ce se intampla cu dosarul penal deschis si sa formulati cerere de constiutire parte civila pentru prejudiciul creat.

ceea ce tu ai expus apare ca fiind infrac de distrugere pina nu termini cu penalul nu vei putea obtine bani cheltuiti cu ocazia repararii masini .exista regula de baza in dreptul roman penalul tine in loc civilul .in functie de hotarirea din dosarul penal veti putea face recuperarea banilor in procesul civil .de ce spun asta in cazul achitari inculpatului poti pune 10 dosare civile pe rolul instantei de recuperare a banilor cu ocazionati cu repararea masini



ps: doamna avocat doinita stingaciu pentru dosare in care exista infractiuni la plingere prealabila procurorul nu face rechizitoriu

Alte discuții în legătură

Distrugere autoturism art 217 cp Doina2010 Doina2010 Pe 3 oct. 2011, in jurul orei 13.00 am parcat reglementar autoturismul personal pe str. Mr. Alex. Campeanu, in dreptul nr. 1. Pentru ca intre masina mea si ... (vezi toată discuția)
Recuperare paguba de catre firma de asigurare auto bangycs bangycs Buna ziua. Va rog, am nevoie de un sfat daca se poate pentru problema mea. Pe scurt ce mi s-a intamplat. Anul trecut in luna mai o persoana mi-a avarit ... (vezi toată discuția)
Firma de asigurari nu achita daune elles_1984 elles_1984 Buna, in 2012 un prieten de-al meu a provocat un accident (cu masina de firma) in care au mai fost implicate 2 masini. Cele doua masini erau oprite din cauza ... (vezi toată discuția)