avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inreg. ca platitor de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inreg. ca platitor de TVA

Am o societate neplatitoare de tva. Acum am prins un contract de 400.000 euro care trebuie sa-l facturez in cel mult 5 transe.Daca in prima luna facturez aproximativ 400.000 lei in luna a doua cea in care am obligatia de a ma inreg. ca platitor de tva mai facturez o data, facturez tot fara tva?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 23:04, 31 Ianuarie 2011
Pentru plafonul de 35.000 euro al cifrei de afaceri anuale, declarate sau realizate de persoanele impozabile stabilite în România care aplică regimul special de scutire, prevăzut la art. 152 alin. (1) şi (2) din Codul Fiscal (CF) şi pct. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a CF aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data aderării, respectiv 3,3817 lei/euro. Rotunjirea se face prin majorare la următoarea mie şi prin urmare plafonul este de 119.000 lei.

Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea regimului special de scutire pentru întreprinderile mici este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia: livrărilor de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă şi a livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

La depăşirea acestui plafon persoanele impozabile stabilite în România care aplică regimul special de scutire se înregistrează în scopuri de TVA, conform art. 153 din CF, prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a formularelor 010 (pentru persoane juridice).
Puteti factura cu tva dupa ce va inregistrati ca platitor de tva.
Deveniti platitor cu a doua luna, dupa ce ati depasit plafonul de 35000 euro la cursul din data aderarii.
Asta inseamna ca in luna in care va inregistrati ca platitor, facturati tot fara TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitatea economica, impozit pe profit marcela53 marcela53 composesoratele constituite pe baza legii 1/2000, art. 28, care au singura activitate valorificarea lemnului pe picior sunt considerati că desfăşoară ... (vezi toată discuția)
Cota tva PetreAndrei PetreAndrei Buna, as vrea sa stiu si eu daca legea conform careia orice persoana sau firma care depaseste intr-un an de zile cota de tva si devine platitor de tva se ... (vezi toată discuția)
Sc la ce cifra de afaceri devine pltitoare de tva gabi v gabi v sc neplatitoare de tva in 2007 a realizat o cifra de afaceri mai mica de 35.000 de euro. in 2008 ramane neplatitoare de tva? care este cifra de afaceri in 2008 ... (vezi toată discuția)