avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica a blocurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica a blocurilor

E clar. Daca ar fi sa raportam conditiile de acordare a creditelor bancare cu garantii guvernamentale, conform OUG 69/2010, pentru Asociatiile de proprietari, cred ca am gasi maxim 10 blocuri in tot Bucurestiul care intr-adevar corespund acestora. Vorbesc aici de blocuri cu locatari care chiar nu au puterea de a platii aceste lucrari in timp mai scurt. Nu cred ca exista prea multe asemenea Asociatii. Nu cred ca sunt blocuri in care sa nu existe cate vreun rau platnic.
Intrebarea e: Cum facem sa obtinem aceste credite ocolindu-i pe acei proprietari, pe care o alta OUG (nu stiu acum care) ii protejeaza de o eventuala executare silita, deci suntem nevoiti sa-i suportam?
In normele de aplicare a OUG 69/2010 se spune la art.6 punctul 2 "În cazul asociaţiei de proprietari, decizia de reabilitare
termică a blocului de locuinţe şi de contractare a unui împrumut
bancar în condiţiile ordonanţei de urgenţă se ia de către
adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care
hotărăşte cu votul a minimum 90% din membrii acesteia". Deci trebuie sa voteze 90% din membri Asociatiei, sau trebuie sa fie de acord 90% din toti membrii? Aici am iar o dilema.
Va astept cu sugestii.
Blocul in care locuiesc are de gand sa miste ceva pe tema asta in vara ce vine.
Cel mai recent răspuns: kero , utilizator 06:28, 16 Februarie 2011
elga50 a scris:

Eu zic ca trebuie sa intrebati pe fiecare proprietar in parte si apoi sa decideti, cei care sunteti de acord cu aceasta lucrare, sa suportati si costurile celor care nu vor, urmand ca ulterior sa-i taxati cu mai putin pe luna si pe un timp mai indelungat in cadrul asociatiei, fara legatura directa cu banca, astfel incat sa va puteti recupera sumele acoperite pentru ei la banca.

Dar aceasta procedura trebuie atent elaborata si exprimata intr-un PV al adunarii generale si care sa ii puna in garda si pe cei care nu sunt de acord cu aceasta lucrare ce ii asteapta pe viitor, sa nu poata fi atacata in instanta de catre cei care nu sunt de acord.

Dupa cum sugerati Asociatia ar trebui sa aiba statut de creditor in fata acestora, ceea ce nu cred ca se poate din punct de vedere al statutului Asociatiilor de proprietari. Nu cred ca avem vreun cadru legal prin care sa obligam aceste persoane sa plateasca mai mult decat cota indiviza lunara. Deasemenea nu stiu sa fie cineva deacord sa investeasca o suma mai mare decat cota ce ii revine ca ulterior sa-si recupereze banii cu taraita.
Deaceea am si intrebat pe acest forum. Am crezut totusi ca exista cai de acces la aceste credite.
ciolpi a scris:

V-am explicat mai sus ca cei cu restante nu pot fi evacuati in sezonul rece. Mai asteptam pana la vara.
Asta e.

Pana la evacuare asociatia trebuie sa parcurga mai multi pasi. Procesele dureaza 2-3 ani pana se obtine o hotarare definitiva. Apoi mai dureaza 6 luni operatiunile de executare silta, de vindere a apartamentului la licitatie. Asa ca nu are nici o legatura faptul ca cineva nu poate fi evacuat pana la 1 martie (mai sunt cateva saptamani pana atunci), cu executarea silita.
Vanzarea apartamentului se poate face oricand iar evacuarea la 1 martie, daca se incadreaza cumva in prevederile legale de a fi lasat pana atunci in casa.
Multumesc pentru precizari!
ciolpi a scris:

Multumesc pentru precizari!

Atentie la cei care si-au reabilitat apartamentul, casa ...
Ei nu-si vor mai putea vinde niciodata proprietatea, pana cand nu vor obtine "certificatul energetic", iar acest certificat costa min. 400-500 euro.:O
Nici o firma de reabilitare nu deschide acest subiect, ptr. ca isi vor pierde potentialii clienti.:stunned:
Ca sa obtii acest certificat, trebuie sa vina o firma specializata in acest domeniu si sa "purifice" lucrarea de la A la Z, in sensul ca vor face masuratori din cm in cm...ca sa spun asa.#-o
Reabilitarea nu se face in stil "ciobanesc", asa cum doar in Romania se lucreaza, ea trebuie facuta dupa norme bine stabilite, asa incat "folia" protectoare nu trebuie sa aibe aceeasi densitate, sau aceeasi grosime pe toata suprafata imobilului, casei, etc ...
Asa ca, mare atentie cand va reabilitati locuintele !=D>

Toate cele bune !
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
ContSters174752, utilizator
"Certificatul energetic" prin lege este cerut pentru toate apartamentele la vanzare si inchiriere, nu are legatura cu reabilitarea. Oricum este o aberatie si o gaselnita pentru a ma scoate niste bani pentru expertii in constructii din cadrul Ministerului Dezvoltarii (d-na Udrea). Notarii au declarat insa ca nu impun un astfel de certificat. Cel putin la inchiriere dai atatia bani pe Certificat, dai impozit la stat pentru venitul pe casa ta, cine ar mai declara? l-ai da cu titlu gratuit pentru rude de gradul III, IV etc.

Alte discuții în legătură

Hotarare a adunarii generale extraordinare nemteanu nemteanu in blocul in care locuiesc, mai precis la mine pe scara, exista o asociatie de proprietari NUMAI pentru scara noastra (in speta 44 de apartamente). doresc sa ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea revine in prim-plan Armenteros Armenteros Dupa ce au anuntat abandonarea programului national de reabilitare a locuintelor, guvernantii repun pe tapet subiectul. In viziunea premierului, cei care isi ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc eu.ro eu.ro ce trebuie sa plateasca un locatar de bloc de la et 4 din 10,obligat doar ; 1 hidroizolatie 2 hidro-termoizolatie? (vezi toată discuția)