avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... ucmr-ada sau upfr
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

ucmr-ada sau upfr

Buna ziua ...Am o mare problema, am un srl cu obiect de activitate prestari servicii (inclusiv sonorizare) si desi platesc taxa la ucmr-ada pt fiecare sonorizare, zilele trecute la un targ de nunti a venit cineva de la upfr (trimis de concurenta) ca sa ma verifice de o autorizatie .... .Practic ei fac acelasi lucru .... colecteaza taxe si impozite pt orda. La care trebuie sa platesc ???? Mentionez ca in urma cu cateva saptamani am primit o notificare de la adpfr (Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania) prin care mi-au spus acelasi lucru .... sa platesc o taxa (am inteles neoficial ca ar fi vorba de 1400 ron) pt acelasi lucru ... drepturi de autor ....Upfr mi-a cerut sa platesc o taxa de 1700 ron si 1.5 % din incasarile pe un an de zile, iar la ucmr-ada platesc 38 de lei pe eveniment.....Intrebarea mea este ... la cine trebuie platit ? pt ca in statutul fiecare organizatii apare acelasi lucru ... practic face acelasi lucru .....
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 15:53, 1 Februarie 2011
Buna ziua,

Comunicarea publica a operelor muzicale reprezinta o gestiune colectiva obligatorie impusa de L 8/1996 art 123^1.

Dvs ca utilizator trebuie sa platiti o remuneratie titularilor de drepturi constituiti pe de o parte din artisti(cei care interpreteaza muzica respectiva) iar pe de alta parte din producatorii de fonograme (muzica respectiva este imprimata pe fonograme de catre casele de discuri; conform L8/1996 producatorii de fonograme au si ei dreptul la o remuneratie pentru utilizarea fonogramelor publicate in scop comercial- art 106^5 din L 8/1996).

Ceea ce dvs ati platit la UCMR ADA reprezinta remuneratia cuvenita autorilor de opere muzicale.

Ramane ca dvs sa platiti drepturile producatorilor de fonograme, adica mai pe scurt utilizarea directa/indirecta a fonogramelor publicate in scop comercial pe care sunt imprimate melodiile respective. Ptr aceasta dvs trebuie sa aveti achizitionate fonograme legale (CD-originale) si sa incheiati un 2 contracte de licenta cu UPFR (organismul de gestiune colectiva care reprezinta pe producatorii de fonograme) astfel:

-licenta de utilizare in scop lucrativ a se vedea [ link extern ] );
-licenta de reproducere care este necesara autorizarii copierii melodiilor fixate pe fonograme in playlisturi- a se vedea [ link extern ] ).

Cam aceasta ar fi situatia cu remuneratiile datorate UCMR ADA si UPFR. Opinia de mai sus este emisa avand in vedere situatia de fapt prezentata de dvs in mesaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica in discoteca sau pe cd erich erich Buna, Nu stiu exact cum sa intreb, dar incep asa: in germania exista Organizatia GEMA. Aceasta organizatie apara Artisti, casele de Discururi, Scriitorul ... (vezi toată discuția)
Cui platesc pt muzica??? ContSters94154 ContSters94154 am un bistro si tot apar noi \"domni\" care pretind bani pe motivul ca este muzica ambientala. am facut deja un contract si platesc pt asta la ceva uniune cu ... (vezi toată discuția)
Ucmr -ada sau upfr A. Ionut A. Ionut Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)