avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TAXARE INVERSA LA DOBANZI?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TAXARE INVERSA LA DOBANZI?

Buna ziua

M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema:

In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si imi factureaza o dobanda aferenta unui imprumut intre cele doua societati la ce categorie de servicii incadrez aceasta factura.

Fac taxare inversa sau nu?

Conform art 141 alin 2 lit a "serviciile de natura financiar-bancara"sunt scutite de tva.Ar putea sa se incadreze dobanda la un astfel de serviciu?

Mersi!:sorry:
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Irina-2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina-2005 , utilizator 09:34, 16 Aprilie 2010
societatea care va factureaza, cum spuneti, dobinda , este autorizata BNR sa desfasoare act de natura financiar bancara ?
Are in obiectul de activitate astfel de operatiuni ?

Nu inteleg : "persoana juridica impozabila care nu este membra UE ".
Puteti detalia ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
ESTE VORBA DE O SOCIETATE REZIDENTA A UNUI STAT CARE NU FACE PARTE DIN UNIUNEA EUROPEANA(ELVETIA). DOBANDA ESTE AFERENTA UNUI IMPRUMT ACORDAT DE ACEASTA SOCIETATE PERSOANEI JURIDICE ROMANE IN BAZA UNUI CONTRACT DE IMPRUMUT.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Irina-2005, utilizator
Conform art 141 alin 2 lit a "serviciile de natura financiar-bancara"sunt scutite de tva.Ar putea sa se incadreze dobanda la un astfel de serviciu?


Consider ca raspunsul este urmatorul prin prisma articolelor din codul fiscal, dupa cum urmeaza :

Locul prestarii este Romania .

ART. 133

Locul prestării de servicii

(1) În vederea aplicării regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor:

a) o persoană impozabilă care desfăşoară şi activităţi sau operaţiuni care nu sunt considerate impozabile în conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerată persoană impozabilă pentru toate serviciile care i-au fost prestate;

b) o persoană juridică neimpozabilă care este înregistrată în scopuri de TVA este considerată persoană impozabilă.

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită

Ambele persoane fiind impozabile, dar Elvetia nu face parte din UE , factura urmeaza a fi intocmita fara TVA, deoarece insasi definitia articolului art . 141
este - Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării , coroborata cu locul efectiv al prestarii mentionat anterior .
Prin aceasta incadrare rezulta ca este operaţiune care se incadreaza la art 126, pct 9, lit c - scutita de taxă fără drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa şi nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziţii. În prezentul titlu aceste operaţiuni sunt prevăzute la art. 141;

In atare conditii d-voastra retineti impozitul pe care il virati bugetului de stat dar tb citita cu atentie si Conventia de evitare a dublei impuneri .

Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
alcibiade, utilizator
interesant de vazut si....

pct 13 din norme
(8) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declaraţia recapitulativă conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă şi nici obligaţii referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. art. 153 şi 1531 din Codul fiscal.

13) Serviciile pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiază persoane impozabile stabilite în România şi care sunt prestate de un prestator persoană impozabilă care nu este stabilit în România, au locul prestării în România, fiind aplicabile cotele de TVA prevăzute la art. 140 din Codul fiscal sau, după caz, scutirile de TVA prevăzute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal. Atunci când prestatorul este o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, beneficiarul persoană impozabilă stabilită în România realizează o achiziţie intracomunitară de servicii care se declară în declaraţia recapitulativă prevăzută la art. 1564 din Codul fiscal, dacă serviciul nu este scutit de taxă. În situaţia în care beneficiarul persoană impozabilă stabilită în România nu este înregistrat în scopuri de taxă, trebuie să îndeplinească obligaţiile specifice de înregistrare pentru achiziţii intracomunitare de servicii prevăzute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.
Multumesc f mult pt raspunsurile acordate.

Inteleg din articolele trimise ca in cele din urma se face taxare inversa la un astfel de serviciu dar fara obligatii de declarare in 390 si se retine impozitul nerezidenti ...

Sper ca am inteles bine...

Oricum multumesc f mult celor care au avut amabilitatea de a raspunde.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
Irina-2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Factura furnizor servicii online buburucea buburucea Buna ziua, Firma noastra , platitoare de TVA , are cont de firma pe site-ul de anunturi cu locuri de munca si depunere cv-uri XX ( un fel de AA international ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intracomunitare-declaratia 390-decont tva roxanag roxanag Buna seara, Am prestari de servicii intracomunitare(servicii traducere ,servicii de turism),pe care evident le -am declarat in declaratia 390-VIES.Firma ... (vezi toată discuția)
Non eu sorinapopescu sorinapopescu Buna ziua, Am a problema legata de o factura de prestari servicii pe cale electronica dintr-o tara NON EU. As dori sa va intreb in D300 in care rand intra? ... (vezi toată discuția)