avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Emitere factura si incasare venituri din Belgia
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Emitere factura si incasare venituri din Belgia

Buna Ziua,

am un PFA pe activitati de informatica, platesc impozit la norma de venit si nu sunt platitoare de TVA.
Voi lucra in Belgia si voi emite lunar o factura catre o firma de acolo; valoarea va depasi plafonul pentru TVA, dar oricum eu nu voi emite cu TVA.

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
1. Trebuie sa ma inscriu ca platitor de TVA daca depasesc plafonul? Repet: sunt la norma de venit si pt ca emit factura in UE si ei imi dau codul lor valid de TVA - nu voi emite cu TVA.
2. Va trebui sa platesc impozit si in Belgia, sau avem un acord pentru evitarea dublei impuneri?
3. Ce declaratii trebuie depuse (parca si o declaratie cu livrare intracomunitara) si daca se pot depune online?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 20:08, 2 Februarie 2011
Practic atata timp cat desfasurati activitati pentru firma din Belgia, trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA numai pentru prestari intracomunitare inainte de emiterea primei facturi. Ulterior veti emite factura fara TVA, serviciul fiind neimpozabil in Romania din punct de vedere al TVA conform articolului 133(2) din CF care determina locul prestarii serviciului. Daca in cursul anului depasiti cifra de afaceri de 35000 EUR aveti obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru intreaga activitate. Se depune declaratia 390 si exista varianta de depunere online, daca obtineti parola in acest sens.

Exista un acord de evitare a dublei impuneri, si din ce-mi dau seama impozitul vi s-ar retine si in Belgia (maxim 5%) si in Romania (ca diferenta pana la 16%). E de revazut daca serviciile d-voastra intra la categoria identificata de mine conform conventiei de mai jos. Eu cred ca da.

"CONVENŢIE din 4 martie 1996 între Guvernul României şi Guvernul Regatului Belgiei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital
Art. 13: Comisioane
1.Comisioanele provenind dintr-un stat contractant şi plătite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile în acest celălalt stat.
2.Totuşi aceste comisioane sunt, de asemenea, impozabile în statul contractant din care provin şi potrivit legislaţiei acestui stat, dar dacă beneficiarul efectiv al comisioanelor este un rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu poate depăşi 5% din suma brută a comisioanelor.
3.Termenul comisioane, folosit în prezentul articol, înseamnă remuneraţiile plătite oricărei persoane pentru serviciile pe care le prestează în calitate de intermediar; acest termen nu cuprinde veniturile vizate la art. 15 şi 16."
nefiind vorba de redevente (banuiesc), nu e cazul sa se plateasca impozit in Belgia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultanta si emitere factura fifi58 fifi58 Firma din Austria presteaza serv de consultanta si managment in Ro Beneficiar firma platitor de tva inreg in Romania .Consultanta are loc pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)