avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imposibilitatea de comunicare a deciziei de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imposibilitatea de comunicare a deciziei de concediere -sanctiune disciplinara

Salut,

Problema este: angajatul cerecetat disciplinar in 15.04 este acum in concediu (medical, presupun), ceea ce pune angajatorul in imposibilitatea comunicarii deciziei de concediere, si de aplicare a sanctiunii.
Ce se poate face?

multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:07, 23 Aprilie 2008
A fost prezent la cerecetare, dar decizia nu a fost emisa in data cercetarii.
Dorind sa o emit cu data de azi, am constat ca angajatul nu este la lucru, cu motivele de mai sus.
As vrea sa emit decizia fara sa ii incalc invreun fel drepturile, si fara sa rsic sa pierd in instanta.
Asa cum vad eu lucrurile, am doua alternative:
1. emit decizia in timpul concediului lui (daca este concediu), dar isi va produce efecte numai cand i-o pot comunica
2. astept reintoarcerea de concediu.
Trebuia sa emiteti decizia in aceeasi zi. Chiar daca a expirat termenul de 5 zile pentru comunicare, mai bine sa o comunicati cu 2-3 zile peste termen, dar sa fie emisa cand salariatul nu era in concediu medical.
Concediul medical suspenda CIM si in plus e interzisa concedierea pe durata lui, in instanta va castiga prin simpla prezentare a copiei concediului medical, chiar daca dvs. nu vi-l comunica.
In conditiile date si cu informatiile si actele care v-au fost comunicate dvs. ca angajator pana acum, emiteti si comunicati decizia.
a) daca e concediat pe durata concediului de boala, cand luati la cunostinta de aceasta stare, emiteti alta decizie de concediere, in care sa mentionati ca o emiteti deoarece decizia precedenta a fost emisa pe durata concediului de boala si deci este nula. In caz de proces motivati ca ati emis decizia dupa expirarea termenului de 30 de zile, deoarece pe durata concediului de boala CIM fiind suspendat de drept ati fost in imposibilitate sa emiteti decizia.
b) daca nu are concediu medical, ii comunicati decizia si gata, e valabila si isi produce efectele.
monya a scris:

solutia e sa asteptati sa finalizeze concediul medical si ulterior sa i comunicati decizia.

Concediul medical nu are relevanta pentru comunicarea deciziei, ci pentru emiterea ei.
Pe durata sa nu pot fi dispuse masuri de concediere.
In plus, concediul medical poate dura oricat, in schimb decizia trebuie comunicata in termen de 5 zile de la data emiterii.
monya a scris:

solutia e sa asteptati sa finalizeze concediul medical si ulterior sa i comunicati decizia.

Am aceeaşi opinie, pentru a fi la adăpost de orice critică.
De ce să emiteţi o decizie, i-o comunicaţi, vine din concediu, vă depune concediul medical, anulaţi prima decizie pentru că aceasta încalcă prevederile art. 60 alin. 1 lit. a Codul muncii şi emiteţi o a doua decizie de concediere. Cred că vă complicaţi... Dacă spune că este în concediu şi nu depune ulterior adeverinţa medicală care să ateste această situaţie, îl veţi putea concedia pe angajat pentru lipsă nejustificată de la serviciu, ceea ce îi complică situaţia angajatului şi nu cred că asta urmăreşte.....
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
Asa este, conform Codului Muncii decizia trebuie comunicata in termen de 5 zile de la data emiterii...insa, nu prea exista o sanctiune...adica, instanta nu iti va invalida o decizie de concediere pe motivul ca nu a fost comunicata in termenul de 5 zile. Invers, daca decizia este emisa in timp ce omul nostru se afla in concediu medical, e de rau. Mai bine datati decizia de concediere in ziua in care a fost prezent la munca si la cercetarea disciplinara si comunicati decizia persoanei in cauza acum, chiar daca a trecut termenul.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara suciu_diana suciu_diana in cazul in care un angajat isi ia concediu de odihna inainte de implinirea termenului de 30 de zile pentru finalizarea cercetarii si emiterea deciziei, cum se ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara ContSters137621 ContSters137621 Buna seara, Pentru un salariat care absenteaza nemotivat de la serviciu mai mult de 3 zile se dispune cercetarea disciplinara, se emite invitatia la ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)