avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza imobil, evaluare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza imobil, evaluare

expertiza in cazul iesirii din indiviziune este stabilita de instanta sau poti aduce expert si tu ca parte in proces? daca il aduc trebuie sa incunostiintez toate celelalte parti de acest fapt pt a fi prezente?
Bună ziua,

Expertiza, ca mijloc de probă în procesul civil, este de două feluri, respectiv judiciară, atunci când e încuviințată de instanță, și extrajudiciară, atunci când partea apelează la un expert în afara cadrului procesual. În ceea ce o privește pe cea din urmă, aceasta o poate face partea fără încuviințarea prealabilă a instanței, putând să o depună la dosarul cauzei, în probațiune.

Cu toate acestea, probele se discută în contradictoriu, instanța fiind singura în măsură să aprecieze care dintre probele propuse sunt utile cauzei. În situația dumneavoastră, dacă nu puteți cădea de comun acord cu partea adversă, se va efectua în mod obligatoriu proba cu expertiza topografică , probă pe care instanța o poate dispune din oficiu în lipsa cererii părților.
Așadar, dacă dumneavoastră efectuați o expertiză extrajudiciară, este posibil ca instanța să solicite efectuarea unei expertize judiciare, dacă partea adversă nu își însușește expertiza extrajudiciară (și e puțin probabil să o facă dacă părțile nu reușesc să ajungă la o tranzacție), având în vedere că în cazul acesteia din urmă ambele părți propun obiective, au posibilitatea formulării de obiecțiuni, etc.

Recomandarea mea este să solicitați numirea unui expert asistent (pe care îl veți nominaliza dumneavoastră), potrivit art. 201 alin. 5 din Codul de procedură civilă :
Art. 201. - Când pentru lămurirea unor împrejurări de fapt instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau trei experţi, stabilind prin încheiere punctele asupra cărora ei urmează să se pronunţe, după care va putea convoca o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să se pronunţe cu privire la costul estimativ al lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi cu privire la durata de timp necesară efectuării expertizei. Poziţia părţilor, respectiv a părţii care a solicitat proba va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului, a părţilor, respectiv a părţii care a solicitat proba, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a cheltuielilor necesare efectuării expertizei. Dispoziţiile art. 213 alin. 2 sunt aplicabile.
Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.
În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv. Punctul de vedere va fi prezentat în camera de consiliu sau în şedinţă publică, părţile fiind îndreptăţite să pună şi ele întrebări.
Dispoziţiile referitoare la expertiză, cu excepţia celor privind aducerea cu mandat, sancţionarea cu amendă şi obligarea la plata de despăgubiri, sunt aplicabile în mod corespunzător în cazurile prevăzute la alin. 2 şi 3.
La efectuarea expertizei în condiţiile alin. 2 pot participa şi experţi desemnaţi de părţi, dacă prin lege nu se dispune altfel.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
ContSters182415, utilizator
Expertiza constructor se solicita de catre parti, instanta o incuviinteaza, iar expertul este desemnat prin tragere la sorti.
Partile la randul lor pot solicita si un expert consilier-parte, expert care va participa si el la randul sau la efectuarea expertizei , iar onorariul acestuia va fi achitat separat de partea care il solicita.
Daca expertul consilier are o opinie separata fata de cel desemnat, o formuleaza intr-un coraport ce va fi depus la dosar.
In baza acestui coraport se formuleaza obiectiunile la raportul de expertiza de catre partea respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Expertiza neefectuata buni2007 buni2007 buna ziua.intr-un proces civil instanta a desemnat un expert pentru efectuarea expertizei.am platit suma fixata de instanta,pe 23 .03 este termenul fixat de ... (vezi toată discuția)
Instanþa refuzã numirea unui expert parte oanna_co oanna_co Buna ziua! In calitate de reclamant, in sarcina caruia a fost stabilita plata onorariului expertului, am solicitat admiterea unui expert parte, in temeiul art ... (vezi toată discuția)