avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AUDIERE MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AUDIERE MINOR

Buna ziua,

Am depus actele de divort impreuna cu sotul meu-va fi un divort cu acordul partilor, fiindca ne-am inteles asupra incredintarii copilului, pensie alimentara, nume dupa casatorie-iar instanta solicita audierea minorei in termenul pe care il avem pe 24.02.2011.
Fiindca este vorba despre o fetita in varsta de 13 ani extrem de sensibila si delicata, imi puteti spune care sunt intrebarile ce ii vor fi adresate de catre judecator?
Nu avem de unde sti exact ce gandeste un alt om, fie el si judecator; intrebarile sunt puse in functie de experienta lui de viata, de delicatetea sa etc.

Daca vi se pare atat de delicat copilul, solicitati un psiholog de la autoritatea tutelara locala sa asiste la intrebari... e posibil sa nu vi se incuviinteze fara aprobarea judelui, ceea ce inseamna alte termene. La fel, judele poate refuza aceasta asistenta odata ce nu e probata necesitatea ei.
Copilul, oricat e de sensibil, va ramane cu trauma divortului mai mult decat cu vreo trauma legata de audierea sa.
Am avut si copii de 5-6 ani audiati, si de 16 si nu stiu vreunul sa fi iesit suparat de acolo.
Una dintre fetitele de 6 ani a iesit de la jude din birou tipand:"Mami, mami, au aparut ciresele!" =D> Era tare fericita.
Sunt si judecatori care nu au intrebat copilul cu cine vrea sa ramana...

Personal, cred ca sunteti ultraprotectiva, dar puteti sa aratati instantei inainte de audierea minorului ca sunteti de acord pe incredintare, ca copilul stie ca va sta cu mama/tata, ca e impacat cu situatia aceasta. Astfel, va doriti ca la ascultarea minorului instanta sa aiba in vedere ca e greu uneori de trait cu ideea ca ai ales intre parinti, putand provoca traume, prin urmare poate ca intrebarile nu vor fi prea directe in acest sens.
Sigur, e foarte posibil ca judele sa spuna ca stie el ce are de intrebat... dar aveti o sansa in plus sa evite intrebarea directa.

Succes, tineti-ne la curent!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort maria_radu maria_radu As dori sa aflu unde se plateste taxa de timbru fiscal pentru divort ( am gasit doua variante pe internet: ba la CEC -ul mare in contul judecatoriei in raza ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor 12 ani marafx marafx Am avut astazi decizia de divort cu incredintarea minorei de 12 ani catre mine, mama sa. Minora a trait 5 ani in casa bunicilor paterni. Actualmente tatal ... (vezi toată discuția)
Audiere minor in varsta de 5 ani??? marap marap Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ... (vezi toată discuția)