avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... situatii exceptionale cand activitatea este intrerupta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

situatii exceptionale cand activitatea este intrerupta

Buna ziua,

Am o nelamurire survenita in urma unui incident la locul de munca, situatie care ma intriga.

Se da articolul 43 din contractul colectiv de munca:

Art. 43. - (1) Angajatorul va asigura condiţiile necesare realizării de către fiecare salariat a sarcinilor ce
îi revin în cadrul programului zilnic de muncă stabilit.
(2) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, parţial sau total, condiţiile
necesare realizării sarcinilor de serviciu, el este obligat să plătească salariaţilor salariul de bază pentru timpul cât
lucrul a fost întrerupt.
(3) În cazuri excepţionale, când din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost întreruptă,
salariaţii vor primi 75% din salariul de bază individual avut, cu condiţia ca încetarea lucrului să nu se fi produs din
vina lor şi dacă în tot acest timp au rămas la dispoziţia unităţii. Prin negocieri la nivelul unităţii sau instituţiei se va
stabili modul concret de realizare a prevederii de a rămâne la dispoziţia unităţii, prezenţi în incinta unităţii în
aşteptarea reluării activităţii sau la domiciliu, de unde să poată fi convocaţi de unitate.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (3), salariaţii beneficiază şi de celelalte drepturi prevăzute de lege pentru
astfel de situaţii.


Voi face referire la alineatul 3.
Muncesc la un call center si astazi, fara sa fi fost anuntati in prealabil, s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica. Pentru ca nu mai puteam continua activitatea (nu din vina noastra dar nici din cea a angajatorului) am fost oarecum constransi sa facem o cerere de concediu fara plata pentru restul orelelor de program pe care nu le-am fi putut efectua.
Am sunat la ITM si am intrebat daca aceasta este singura solutie (angajatorul a invocat Codul Muncii atunci cand am intrebat daca nu se poate rezolva in alt mod aceasta problema si ne-a spus ca in situatii exceptionale angajatorul poate trimite oamenii acasa daca le ofera posibilitatea recuperarii orelor). Persoana de la ITM mi-a spus acelasi lucru - lucrand exclusiv cu aparatura electrica, nu am fi avut alta solutie decat aceea de a ne lua CF si sa recuperam mai apoi).

Care varianta este corecta?
Daca am plecat deja si am si semnat acea cerere de CF mai putem face ceva in acest sens?
In situatia data, daca varianta angajatorului este cea corecta, avem o perioada in care putem recupera sau limita de timp este data tot de angajator? El ne-a zis ca nu putem recupera decat pana pe 30 aprilie.

Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 08:34, 30 Aprilie 2008
foarte interesant !
Concediul fara plata reprezinta o suspendare a contractului individual de munca.
In cererea de concediu fara plata trebuie mentionat motivul pentru care se solicita CF. Ca orice cerere trebuie aprobata de catre angajator solicitarea angajatului si deci inseamna ca dvs. ati solicitat CF si deci nu reiese ca vi sa impus acest lucru.


Intr-adevar, foarte interesant.
Numai ca....
Motivul pentru care am fost oarecum constransi sa facem aceasta cerere a fost urmatorul : in cazul in care ni se intampla ceva in drumul spre casa, ei sa poata fi acoperiti cumva... Se pare ca mai exista "un bilet de voie" dar cum al noi in firma nu se practica asa ceva.... de fiecare data cand avem nevoie sa plecam de la serviciu, facem o astfel de cerere....

E de la sine inteles ca cererea a fost aprobabata din moment ce initiativa apartine angajatorului.... Evident ca noi, angajatii, nu prea avem cum sa dovedim acest lucru...

As vrea totusi sa stiu ... cui sa dau crezare? Angajatorului si pers de la ITM cu care am vb latelefon ori articolului din contractul colectiv de munca? Acesta din urma poate fi interpretat in vreun fel in favoarea angajatorului, data fiind situatia de fata?

Multumesc pentru raspunsul anterior!
Draga sweet_lorry

Solutia angajatorului ( prin serviciu de personal ) a fost una "carpita".

Cere omul concediu fara plata ca are nevoie nu ii da angajatorul, ca asa are el nevoie. Raul curge la vale, nu la deal.

Angajatorul avea doua solutii:

1. Sa respecte atr.43 aliniat 3 din CCM ( dar nu a vrut sa gratuleze angajatii ori ca nu prea isi vad de treaba ori ca e "zgarcit" ori ca sta cam prost cu afacerea. Dvs. stiti cu siguranta situatia reala).

2. Sa consemneze situatia exceptionala si faca o intelegere scrisa cu liderul de sindicat privind recuperarea orelor pierdute pana la 30 aprilie.

Nu a facut asa. De aici intrebarea dvs. fireasca.

Angajatorul personal a folosit o procedura care da nastere la discutii. Nu cred ca e bine sa il trageti de "urechi" pentru acesta "scapare".
Aveti dreptate. Propuneti ca pe viitor sa aplice o solutie concreta mai aproape de legislatie si normalitate si poate ca ( daca e destept ) va creste si salariul. Daca "ii scoateti ochii "cu aceasta greseala zic eu minora nu aveti nimic de castigat. Poate mai multe probleme pe viitor.

Prea putini oameni reactioneaza corect la decizii indoielnice ai "mai marilor lor". Dvs. sunteti o persoana preocupata de firesc si de aplicarea lui. Dar trebuie sa gasiti metodele cele mai adecvate sa nu va complicati inutil singura propria existenta.

Succes in solutionarea favorabila a problemei

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru
sweet_lorry a scris:

Intr-adevar, foarte interesant.
Numai ca....
Motivul pentru care am fost oarecum constransi sa facem aceasta cerere a fost urmatorul : in cazul in care ni se intampla ceva in drumul spre casa, ei sa poata fi acoperiti cumva...



nu este un motiv plauzibil, pai atunci cand plecam de la serviciu (la terminarea programului de lucru) ce facem ?
in cerere pe ce perioada ati cerut CF?
cererea de CF a fost de 6 ore..... programul fiind de la 8 la 16.00; Am plecat la 10 de la serviciu.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic dar muncim? tmishu tmishu incepand cu 01.08.2010 am intrat in somaj tehnic pe o perioada de 3 luni!in acest interval angajatorul are dreptul sa ceara angajatilor sa presteze servicii ca ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic cipppi cipppi buna ziua! este legal ca pe perioada somajului tehnic angajatorul sa cheme toti angajatii la servici la program normal ? (vezi toată discuția)
Pot fi data in concediu fara plata? dinuc61 dinuc61 Sunt angajata din data de 01.09.2008 cu contract pe perioada nedeterminata.Am varsta de 48 de ani, deci firma beneficiaza de conventiile respective.Am fost ... (vezi toată discuția)