Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Am un imobil de vanzare.I-am facut publicitate pe internet si am fost contactata prin e-mail de un domn francez interesat de imobil.I-am dat detalii ,i-am trimis poze si mai multe informatii despre zona.In urma corespondentei domnul respectiv s-a hotarat sa achizitioneze imobilul ,doreste sa vina in Romania cu familia ,in luna martie,dar pentru a fi sigur de intelegerea noastra vrea sa imi trimita prin transfer bancar jumatate din valoarea ceruta(avans) iar restul sumei sa o achite la venirea in tara.Nu stiu cum ar fi mai bine sa procedez.Sa accept acel avans? Va multumesc.
Inainte de a primi acei bani, trimiteti prin fax un antecontract de vanzare cumparare,in care sa stipulati care este pretul total,care este avansul, cum se va face plata avansului, in ce cont etc. Acesta sa il semneze si sa vi-l trimita scanat si semnat sau prin posta speciala( desi dureaza). Dupa care puteti primi banii.
Asta sa aveti acoperire ca nu cumva apoi , sa va actioneze cumva ca avansul ar fireprezentat intreg pretul.
Cind spuneti "imobil" la ce va referiti? casa+ teren, apartament ?
va intreb ptr ca inca avem o lege care interzice dobindirea de terenuri de catre cetatenii altor state. Asta in situatia in care cumpara ca si persoana fizica. Daca achizitioneaza imobilul pe societate, atunci nu mai exista niciun impediment legal.
Reminescenta din ciclul "Nu ne vindem tara-pe persoana fizica"
Asupra terenului intr-adevar cetatenii straini nerezidenti in Romania nu pot dobandi proprietatea decat din 2012. Asupra cladirii nu exista impedimente.
Cu privire la teren puteti prevedea obligatia dvs ca in ianuarie 2012 sa ii transferati proprietatea, pana atunci el obligandu-se sa plateasca impozitul aferent. Nu e recomandabil sa faceti vreun act fara ajutorul unui avocat/notar. Pentru antecontract s-ar putea sa iesiti mai ieftin si mai bine cu avocat (nu se cere forma autentica).
Multumesc.Este vorba de casa+teren.Acel antecontract il pot scrie eu?Sau trebuie facut la notar si apoi trimis scanat prin mail?Daca il scriu eu are valoare in caz de eventuale probleme?