avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... leasingul auto
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

leasingul auto

Buna ziua,

am o dilema legata de faptul ca vreau sa achizitionez cat mai curand o masina -nu am decis inca daca va fi noua sau second hand- si nu stiu daca sa iau un credit de nevoi persolale sau sa fac un leasing auto.
Stiu ce implica un credit de nevoi personale insa doresc sa ma lamuriti in privinta leasingului cu orice detalii aveti (sa-l fac pe persoana fizica/firma; ce castig; ce pierd; firme de leasing agreate;ce platesc inainte/la finalul perioadei; sfaturi; sugestii...).

Astept orice informatie!
Multumesc si o zi excelemnta sa aveti!
Cel mai recent răspuns: andruscaa , utilizator 21:10, 23 Aprilie 2008
Cautati pe forum au mai fost discutate astfel de probleme.
Pentru leasingul auto pe firma cel mai repede imi vine in minte avantajul deducerii tva-ului.
In privinta firmelor de leasing agreate depinde de tipul de masina pe care-l vreti fiindca fiecare producator are firme de leasing pe care le recomanda.
Leasing vs. credit de nevoi personale

1. Dacă sunteţi persoană fizică, luaţi un credit de nevoi personale. În acest caz, maşina o achitaţi cu banii băncii, iar de la data achiziţionării este a dv., asupra acesteia nefiind impusă o sarcină, un gaj mobiliar.

2. Dacă luaţi maşina pe persoană juridică, vă recomand să o luaţi în leasing. Dacă sunteţi plătitor de TVA, vi-l deduceţi. Problema este că, pe durata leasingului, nu aveţi calitatea de proprietar, ci de utilizator.
Leasingul face parte din categoria contractelor de finantare comerciala.
Contractul de leasing poate fi încheiat, numai după ce veţi asigura automobilul pe toată perioada contractului la o firmă de asigurări agreată de finanţator. De asemenea, acesta vă poate impune şi alte obligaţii pentru derularea contractului.
În cazul leasingului, legea instituie în sarcina finanţatorului doar obligaţia de garanţie pentru folosinţa liniştită a bunului, utilizatorul are dreptul de opţiune prevăzut de lege.
Contractul de leasing este titlu executoriu.
Contractul de leasing nu se poate încheia pe termen mai mic de 1 an. Nerespectarea acestui termen minim conduce la o altă calificare juridică a relaţiilor contractuale dintre părţi, nemaifiind aplicabile dispoziţiile cu caracter comercial şi fiscal ale O.G. nr. 51/1997.
De esenţa contractului de leasing este cesiunea prevăzută de art. 9 lit. c O.G. 51/1997.
Finantaţorul are obligaţia să asigure bunurile oferite în leasing.
În cazul leasingului, riscul este suportat de către proprietar doar dacă există o clauză expresă în acest sens.
În temeiul contractului de leasing utilizatorul are dreptul de acţiune directă asupra furnizorului, în cazul reclamaţiilor privind livrarea, calitatea, asistenţa tehnică, service-ul necesar în perioada de garanţie şi postgaranţie şi de a exercita acţiunile posesorii faţă de terţi.
În cazul în care utilizatorul nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de două luni consecutive, finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul, să plătească ratele scadente, cu daune-interese, dacă în contract nu se prevede altfel.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
MULTUMESC!

Astept orice alta informatie utila!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing auto sau credit de nevoi personale? KENY KENY Buna ziua Imi poate spune si mie cineva ce ar fi mai avantajos pentru a cumpara o masina noua. Sa o iau in leasing sau cu un credit de nevoi personale. Si de ... (vezi toată discuția)
Executare silita in baza contractului de leasing eugenia82 eugenia82 Buna ziua Astazi la firma la care lucrez s-a prezentat un colector de debite de la societatea X si ne-a ridicat masina in baza unui proces verbal incheiat ... (vezi toată discuția)
Leasing patriciageorgescu patriciageorgescu o persoana juridica poate inchiria o autoutilitara luata in leasing ( leasing-ul nu s-a terminat) unie persoane fizice cu obligatia din partea persoanei fizice ... (vezi toată discuția)