avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita in baza contractului de leasing
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita in baza contractului de leasing

Buna ziua

Astazi la firma la care lucrez s-a prezentat un colector de debite de la societatea X si ne-a ridicat masina in baza unui proces verbal incheiat intre noi si finantator. Imi puteti spune daca e legal tand cont de faptul ca executarile silite nu pot fi facute decat in baza unei hotarari judecatoresti. In cazul in care treaba asta nu e legala ce as putea sa fac?

Precizare: masina e achizitionata cu credit auto ( garantie mobiliara )
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
eugenia82, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriana Vasilescu , Contabil 18:03, 17 Mai 2011
Conform dispozitiilor art. 120 din OUG nr. 99/2006, contractul de credit constituie titlu executoriu. Cu toate acestea, DECIZIA nr.458 din 31 martie 2009 a Curtii Constitutionale, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor
art.3731 din Codul de procedură civilă, astfel cum au fost modificate prin art.I pct.13 din Legea nr.459/2006, reintroduce intr-adevar obligativitatea încuviinţarea executării silite de către instanţa de executare, precum şi procedura încuviinţării executării silite, în ansamblul său. Astfel, cu toate ca acel contract de credit, cu gajul aferent constituie este titlu executoriu, in cazul in care executarea s-a facut dupa data intrarii in vigoare a acestei decizii, masura nu este legala si va sugerez sa depuneti contestatie la executare in termenul legal.
Conform prevederilor legii 99-1999, titlul VI, care reglementeaza garantiile reale mobiliare, bunul gajat poate fi ridicat de creditorul gajist pe cale pasnica - "luarea in posesesie in mod pasnic".
Avand in vedere ca s-a incheiat un proces-verbal intre dvs. si reprezentantul finantatorului, in opinia mea s-a procedat legal, nu ati fost siliti sa predati bunul , ci l-ati predat pasnic creditorului.
Art. 63 din actul normativ prevede, la al. (4) Pentru a putea lua in posesie bunul potrivit alin. (1)-(3), contractul de garantie trebuie sa includa urmatoarea formula, redactata cu caractere majuscule, avand dimensiunea de cel putin 12 puncte (0,5 cm): "IN CAZ DE NEEXECUTARE CREDITORUL POATE FOLOSI MIJLOACELE PROPRII PENTRU LUAREA IN POSESIE A BUNULUI AFECTAT GARANTIEI".
Banuiesc ca exista aceasta prevedere in contractul dvs.
Contractul de leasing este titlu executoriu conform OG 51/1997. El nu trebuie investit Se pune in executare in baza incuviintarii instantei de executare.
Art. 15 din OG 51/1997 prevede ca in cazul in care utilizatorul nu-si indeplineste obligatia de plata a doua rate de leasing consecutiv, locatorul/finantator are dreptul sa rezilieze contractul iar locatorul are obligatia de a restitui bunul si de a achita toate debitele datorate.
De regula,societatile de leasing convin cu utlizatorul o clauza prin care in caz de reziliere sa preia prin forte proprii bunul daca utilizatorul nu-si indeplineste obligatia de predare asa cum precizeaza legea. Daca exista opunere la predare se va face executare silita.
Procedura de preluare a bunului este legala si are in vedere prevederile art. 969 din Codul Civil
desi doamna diana are perfecta dreptate textele legale invocate de dansa nu cred ca se aplica in cazul tau.
acele texte se refera la grantiile reale mobiliare ori in cazul nostru daca vorbim de un contract de leasing masina nu era a firmei debitoare. masina era proprietatea firmei de leasing.
atunci revenim la raspunsul domnului valean si spun si eu ca intr-adevar contractul de leasing constituie titlu executoriu dar el trebuie pus in executare de organele abilitate de lege: executori judecatoresti sau ai ifn. de asemenea pentru a fi pus in executare trebuie ca instanta de executare sa incuviinteze executarea silita.
problema e ca daca vei face o contestatie la executare probabil ca se vor apara in felul urmator: noi nu am venit sa va executam silit. noi am venit sa ne dati masina deoarece nu ati platit ratele de leasing. avand in vedere ca dvs. ati dat masina si nu exista nicio dovada ca s-a facut ceva prin forta nu stiu ce sanse aveti chiar daca veti promova vreo actiune impotriva lor.
deci totul se reduce la folosirea sau nu a fortei impotriva dvs. precum si a faptului ca daca s-a folosit forta dvs. sa puteti face dovada acestui lucru.
parerea mea ca acesti colectori lucreaza pe sume mari de bani in afara legii asemenea recuperatorilor prin intimidare atat fizica cat si psihica. cata vreme nu se vor lua masuri aceste practici vor continua sub aparenta unei false legalitati.
problema e sa nu va fi luat masina si acum sa vina sa va ceara si o gramada de bani.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
danielrotarurzd, utilizator
Cu siguranta vor cere si bani. Banii aferenti folosirii bunului, cheltuielile legale de recuperarea bunului si de asemenea penalizarile aferente. Dar asa este corect sa se procedeze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare ctr garantie reala mobiliara. cum procedez?? adela05 adela05 Am un contract de vanzare cumparare (in care eu sunt vanzatorul), in cadrul caruia cumparatorul nu mi-a platit suma integral. De asemenea, am un contract de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie...sunt sanse? Dahrma Dahrma S-a primit imprumut o suma de bani pentru care s-a ipotecat un apartament in favoarea celui care a imprumutat banii (contract de garantie imobiliara cu titlu ... (vezi toată discuția)