avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PLATA SALARIULUI IN ACORD
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PLATA SALARIULUI IN ACORD

cine ma lamureste si pe mine ce inseamna plata salariului in acord?
ve multumesc
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Lucian Popescu , Alte profesii 14:08, 24 Aprilie 2008
bobo24 a scris:

cine ma lamureste si pe mine ce inseamna plata salariului in acord?
ve multumesc



(Plată sau salariu) în acord = (sistem de remunerare a muncii normate) în raport cu rezultatele obţinute. Acord progresiv = plata muncii în proporţie crescândă, în raport cu depăşirea normei. Muncă în acord = muncă normată retribuită în raport cu îndeplinirea normei.
pot sa-i negociez salariul 1000 lei si sa-i garantez in plata 500, avand in vedere ca plata salariului se face in acord?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
bobo24, utilizator
bobo24 a scris:

pot sa-i negociez salariul 1000 lei si sa-i garantez in plata 500, avand in vedere ca plata salariului se face in acord?


Plata in acord se stipuleasa in cotractul colectiv de munca.Atentie trebuie sa va adresati la ITM.
Formele de salarizare utilizate în practică sunt: în acord şi în regie. Salarizarea în acord presupune acordarea drepturilor salariale în funcţie de rezultatele muncii. Acordul poate fi individual, atunci când salariul depinde de munca individuală, sau colectiv, atunci când se ia in considerare munca unui grup pentru a calcula o suma de bani ce va fi repartizata intre membrii grupului.
In situatia acordului direct, salariul pe baza de tarife pe unitatea de produs sau pe lucrare este direct proportional cu cantitatea de produse, lucrari sau alte unitati fizice executate.
Acordul indirect este forma de salarizare care este aplicata personalului care serveste nemijlocit mai multi lucratori in acord direct. Angajatii primesc salariul proportional cu nivelul mediu de indeplinire a normelor realizate de lucratorii salarizati in acord direct.

Printre documentele solicitate angajatorilor de către inspectorii de muncă din cadrul ITM în cadrul acţiunilor de control
sunt si normativele de plata in acord in cazul societăţilor care practica acest tip de salarizare.
Plata in acord a salariului inseamna ca salariul lunar este achitat intr-un anumit procent , spre deosebire de plata salariului in regie , unde salariul este achitat lunar in procent de 100%, asa cum a fost stabilit prin negocierea personala. Acordul reprezinta procentul rezultat prin compararea cheltuielilor cu productia efectiva lunar. Astfel ca daca productia excede cheltuielile acordul poate depasi procentul de 100% , iar invers procentul salariului scade sub 100%.

Alte discuții în legătură

Salarizare tesa dragosmusat dragosmusat Care sunt modalitatile de salarizare pentru personalul TESA? Exista vreo modalitate ca personalul TESA dintr-o intreprindere sa fie platit in cote procentuale ... (vezi toată discuția)
Salariu in acord individual andreadia andreadia In masura in care o societate doreste sa implementeze salarizarea in acord individual, ce trebuie sa faca exact? Se modifica CCM al societatii in acest ... (vezi toată discuția)
Salarizare prin acord global Georgelius Georgelius In cadrul unei societati comerciale specializata in constructii mi s-a cerut sa prezint modalitatea de implementare a platii salariilor prin ACORD GLOBAL ... (vezi toată discuția)