avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... lichidarea si clauza arbitrala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

lichidarea si clauza arbitrala

reclamantul societate in lichidare ma actioneaza in instanta (TMB) pe pretentii, eu fiind pers juridica, in baza unui contract de executie lucrari in care este prevazuta o clauza arbitrala (orice neintelegeri in legatura cu contractul se solutioneaza de curtea de arbitraj). Am sa invoc necompetenta instantelor judecatoresti. Exista vreo prevedere in legea insolventei sau in codul de pr civ sau altundeva care ar putea sa duca la concluzia ca ar fi competente instantele judecatoresti (in cazul societatilor in lichidare) chiar si in prezenta clauzei arbitrale?
Cel mai recent răspuns: Adina-Bianca Popea , Avocat 15:46, 3 Februarie 2011
nu exista nici o clauza de acest fel. Daca v-au actionat in judecata pe calea dreptului comun ridicati exceptia lipsei competentei generale a instantelor judecatoresti. Daca au recurs la una din procedurile urgente: somatie de plata sau ordonanta invocati exceptia inadmisibilitatii, pentru ca in acest caz tribunalul nu poate declina competenta in favoarea curtii de arbitraj.
:D surpriza: pe oug 119/2007 ne-am judecat deja, am invocat exceptia necomp si a fost respinsa aceasta exceptie, cu justificarea ca ne aflam intr-o procedura speciala aplicabila chiar si in prezenta clauzei arbitrale, insa pe fond am castigat deoarece nu era creanta certa, lichida.
Oricum, pe pretentii (drept comun) exceptia cred ca ar trebui admisa.
Si eu am avut o speta similara si in acel caz cererea pe 119/2007 a fost respinsa ca inadmisibila. Solutia aceasta este imbratisata de doctrina. Dar la Bucuresti se pare ca este altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza compromisorie CI Ioana Butan CI Ioana Butan Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza ... (vezi toată discuția)
Clauza Borza Borza Intr-un contract de antrepriza este inserata o clauza prin care se specifica faptul ca in caz de litigii intre societate si persoana fizica-beneficiar sunt de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor! litigiu la curtea de arbitraj sau la tribunal? ContSters293280 ContSters293280 Buna ziua, Am o situatie delicata. Un contract de comision in care comitentul nu si-a achitat comisionul rezultata in urm contratului adus de comisionar ... (vezi toată discuția)