avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am nevoie de ajutor! Litigiu la curtea de arbitraj sau ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am nevoie de ajutor! Litigiu la curtea de arbitraj sau la Tribunal?

Buna ziua,


Am o situatie delicata.
Un contract de comision in care comitentul nu si-a achitat comisionul rezultata in urm contratului adus de comisionar , a primit somatie de plata dar nu a raspuns nimic la aceasta somatie, in termenul solicitatat si am pregatit dosarul de actionare in justitie.
Problema este ca in acest contract este mentionat ca litigiu se solutioneaza la Curtea de arbitraj comercial a Romaniei(habar nu am de ce s-a scris asa) insa comisionarul (creditor acum) nu isi permite sa plateasca sumele mari solicitate de curtea de arbitraj pentru judecare.
O sa depunem dosarul la Tribunal, cu toate dovezile (f solide de altfel) insa ma tem sa nu fie respins dosarul din cauza acestei mentiuni din contract.
Ce sanse sunt sa fie respins dosarul de Tribunal? Ce sanse sunt sa fie solicitata respingerea pe acest motiv, de catre avocatul partii adverse?

Ar mai fi o sansa, in contract nu este mentionat arbitrul , este o modalitate de care ne putem "agata" sa nu fie respins dosarul?

Multumesc tuturor celor care pot face lumina in aceasta situatie.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Alex Chiciu , Avocat 11:43, 11 Iunie 2013
Contractul este vointa partilor.

Daca in contract s-a stabilit ca instanta competenta de solutionarea litigiilor aparute in legatura cu contractul sa fie Curtea de Arbitraj, atunci daca actiunea o sa o depuneti la tribunal, acesta o sa decline competenta de solutionare a litigiului la Curtea de Arbitraj.
Multumesc frumos, adica nu exista nici o sansa sa fie judecat dosarul la Tribunal! Cu nici o exceptie, corect? Chiar daca nu este mentionat in contract exact fraza solicitatata de Curtea de arbitraj ....
Clauza arbitrala inlatura competenta instantei judecatoresti traditionale. Nu doar avocatul advers poate ridica aceasta exceptie, ci si instanta insasi. Nu aveti nicio sansa; mergeti la tribunalul arbitral....
Oricum, la ce haos e cu Noul Cod de Procedura Civila si cu regularizarile si termenele si procedura prealabila, plus timbrajul.....poate va si avantajeaza pana la urma instanta arbitrala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza Borza Borza Intr-un contract de antrepriza este inserata o clauza prin care se specifica faptul ca in caz de litigii intre societate si persoana fizica-beneficiar sunt de ... (vezi toată discuția)
Proces comercial vad vad Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)
Clauza compromisorie CI Ioana Butan CI Ioana Butan Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza ... (vezi toată discuția)