Salut
Lucrez la o firma privata care m-a albit si m-a imbolnavit prin proasta organizare si promovarea nonvalorilor. Doresc sa inchei colaborarea cu ei si sa primesc totusi somaj(sa ma disponibilizeze) dar ei nu doresc acest lucru. Probabil se tem ca o sa piarda un om serios care le face multe lucruri. Lucrez la acesta firma de peste 4 ani si asi dori sa stiu daca pot sa-mi dau demisia si sa ma angajez imediat la o alta firma a unui cunoscut, pe un alt post si pe un contract de munca pe o perioada determinata scurta, iar la sfarsitul acestei perioade sa primesc somaj. Am inteles ca s-ar fi schimbat ceva prin codul muncii din 2011 cu perioada minima la ultimul loc de munca pt. a intra in somaj. Mentionez ca am un stadiu de cotizare cumulat la somaj de peste 10 ani, neintrerupt in ultimii 4 ani.
Ma mai intereseaza daca pot sa-mi deschid o firma(o activitate individuala. II, PFA, SRL) din care sa traiesc si la care sa-mi mearga cartea de munca in continuare(sa nu am intrerupere), adica sa fiu si angajat, nu doar actionar si in caz ca nu merge pe profit, prin inchidere sa pot intra in somaj. Imi trebuie o perioada minima de cotizare la somaj de la ultimul loc de munca, in cazul infintarii unei firme? Am inteles ca numai pe SRL, te poti angaja cu carte de munca si doar ca administrator.
1. Nu trebuie sa aveti un anume stagiu la ultimul loc de munca ci numai sa aveti 12 luni lucrate si cotizatela somaj in ultimele 24 de luni (indiferent la cati angajatori).
2. Intrati in somaj si apoi se aplica prevederile din legea 76/2002: Art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
b) la data când realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Pierd somajul?
aahoria
Buna seara...UItati cum sta treaba...De curand am fost dat in somaj, dar mi-am mai cautat de munca in perioada preavizului... Actele nu mi le-am bagat inca la ... (vezi toată discuția)