Am lucrat 32 de ani intr-o companie de unde am plecat prin acordul partilor( art. 55 lit b din Codul Muncii).M-am angajat apoi (dupa cateva zile) pe perioada determinata la alta firma de unde am plecat cu art. 56 lit j din Codul Muncii. In paralel cu aceste locuri de munca am deschis (acum 2 ani)impreuna cu sotul o firma (SRL) dar care nu are profit . Exista posibilitatea de a beneficia de ajutor de somaj avand in vedere faptul ca nu am venituri prin firma, iar partea contabila inregistreaza doar minusuri (evident dupa ce achit toate cheltuielile)? Va multumesc frumos.
1. La incetarea CIM pe perioada determinata(art.56j din Codul muncii) puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate si cotizate la somaj 12 luni in ultimele 24 de luni.
2. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
...
3. Valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Asadar va inscrieti la somaj si veti primi indemnizatie de somaj daca nu aveti un venit lunar mai mare de 500 lei.