Lucrez la o institutie publica.Contabilul nou spune ca a descoperit nereguli in calcularea sporurilor,in sensul ca sporurile nu au fost calculate raportat la salarul de baza ci s-a calculat spor peste spor.Putin mai matematic, ca sa fiu inteles:daca salarul de baza este de 1000 ron,sporul nr.1 este 10%,deci ajungem la 1100.Pana aici ok.Problema e ca sporul nr.2 a fost calculat din suma rezultata salar de baza=spor nr.1,in loc sa fie calculata din nou din salarul de baza.samd.Avem salariati care au 3-4 sporuri sau indemnizatii in functie de postul ocupat.Acum ne cheama la o intrunire,prin care -spune el-sa "ne sfatuim",cum sa facem si care ar fi varianta mai buna.....#-o....ce sa ma sfatuiesc.....mi se pare aberant sa fiu consultat din moment ce nu e vorba de munca mea....nici eu,nici colegii chemati n-avem habar de contabilitate sau de legi.Toata "intrunirea" asta mi se pare o sarada,facuta repede-repede,sa ne sapam noi groapa.
Am cateva intrebari.....ce pot eu ca si angajat sa hotarasc?Cred ca nimic,nu?Atunci de ce sunt chemat?De ce nu primesc instiintare in scris?Am inteles ca s-ar putea sa-mi scada salarul si sa mai si dau bani inapoi....ce pot face daca se intampla asta?Poate contabilitatea sa aiba mai multe solutii in problema asta,sau pur si simplu ar trebui sa aplice o lege in acest sens?E bine sau nu sa fiu prezent la intrunire?
Pai atunci,cred ca traim in Romania.....in anul 2010 nu s-a facut nici o reincadrare si reimpartire,la noi in institutie....abia acum se scarpina sa o faca si probabil asta e motivul pentru care abia acum au descoperit greselile de calcul.
Daca am un bon de la magazin si mi se pare ca nu e in regula,fac totalul....nu?
In nici un caz nu ma apuc sa socotesc tva din pretul zaharului si al uleiului.......
Ca sa fiu mai explicit.....pe fluturasul de salarizare apar sporurile gata calculate....adunate toate veniturile,scazand toate darile calculul iese ok....nu?....nu se anexeaza la fluturas si metodologia de aplicare si de calcul ale drepturilor salariale....
Stau inspectorii cate 3-4 zile in contabilitate la control de doua ori pe an......cred ca daca ei nu si-au dat seama niciodata in acesti ani,nici mie ca artist nu trebuie sa-mi fie jena de asta.....
Incredibil este si faptul ca spuneti ca in 2010 nu s-a facut reincadrarea, desi era o lege in acest sens si chiar s-a emis un ordin prin care toate institutiile publice au trebuit sa trimita documentatia de reincadrare la agentiile judetene care trebuiau sa dea ok-ul inainte de a fi trimise la trezorerie pentru plata...No comment:hammer:
Pe fluturasul de salariu ar trebui sa aveti tiparit si brutul, pe care daca l-ati fi verificat (aplicand procentul sporurilor la salariul de incadrare si facand totalul) ati fi putut constata ca aveti mai mult sau mai putin decat era corect.
Cat priveste controalele de care vorbiti, ma indoiesc profund ca au vreo treaba cu verificarea modului de calcul al drepturilor salariale, cei de la curtea de conturi nu prea se ocupa de aceasta (nu stiu cat au inteles din reincadrarile si impartirile drepturilor salariale facute de cele 5 acte normative de salarizare din ultimii 2 ani....), de obicei sustin ca drepturile salariale date pe ccm-uri/hotarari sunt "ilegale" si cer returnarea acestora ...