avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Societate neplatitoare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Societate neplatitoare TVA

O societate comerciala romana neplatitoare de TVA presteaza servicii IT catre o societate platitoare de TVA intracomunitara.Cum se va intocmi factura din pct. de vedere TVA?Care este procedura privind aplicarea TVA?Se completeaza decont?
Mentionez, ca valoarea serviciilor prestate nu va depasi suma de 10.000 EUR.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Performia Finance , Contabil 09:42, 5 Februarie 2011
-societatea neplatitoare de TVA emite factura fara TVA .
- nu complectati decont
O soc neinregistrata in scop de tva in RO este obligata sa se inregistreze cf art 153 1, alin 1, lit b, in cazul in care presteaza servicii intracomunitare la care beneficiarul este obligat sa plateasca tva:

"(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;"

In acest caz va inregistrati ca platitor de tva pt servicii intracomunitare cf art 153 1, nu sinteti si platitor de tva pt operatiuni in RO.
Nu se depune decont de tva, se depune numai declaratia 390 iar factura catre partenerul din comunitate se va intocmi fara tva.
Trebuie sa va inregistrati si in Registrul operatorilor intracomunitari.
Toate acestea trebuie sa le faceti inainte de prestarea serviciului.

Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
t.simona, utilizator
Pentru prestarea serviciilor intracomunitare trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA doar pentru aceste operatiuni, inainte de a presta serviciul, conform 153.1 din Codul Fiscal, locul prestarii serviciului fiind tara partenera pentru categoria de servicii de care ati amintit.

Limita de 10000 EUR nu are legatura cu prestarea de servicii. Se tine cont de ea la achizitiile intracomunitare de bunuri.

De fapt e foarte corect ceea ce a scris "t.simona". As completa doar cu mentiunea de a preciza pe factura sintagma "neimpozabil in Romania" sau o referire la articolul de cod fiscal care reglementeaza modul de facturare fara TVA in acest caz, adica art 133.2 care reglementeaza locul prestarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori de t.v.a. schumiholic schumiholic Buna ziua! O intreprindere individuala care este in momentul de fata platitoare de tva vrea sa presteze servicii IT catre o organizatie non-profit ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)