Conform legislatiei in vigoare, in ce fel se face vinovat angajatorul fata de angajat, in urmatoarea situatie:
M-am angajat la firma nr. 1 cu contract pe perioada nedeterminata. Dupa 6 luni firma decide sa se uneasca (nu cunosc cadrul legal al fuzionarii sau vanzarii) cu firma nr. 2 (acelasi obiect de activitate), sub denumirea celei din urmă. In aceste conditii toti angajatii au fost pusi sa-si semneze cererea de incetare a contractului cu acordul partilor cu firma nr 1 si sa incheie contract de munca pe perioada nedeterminata cu firma nr 2, cu data consecutiva incetarii primului contract. Pana in momentul in care ni s-au dat spre semnare cele doua acte, nu am stiut nimic despre intentiile celor doua firme, asa incat am fost luati prin surprindere. Nefiind anuntati anterior, nu am avut timp sa ne gandim sa formulam vreo obiectie, sa emitem vreo pretentie sau sa ne cautam un alt loc de munca.
In acest fel am pierdut concediul datorat de firma nr 1 (nici nu a fost recompensat financiar), o marire de salariu promisa de firma 1 la incheierea a sase luni de munca, primele de sarbatori pe care firma nr. 1 le acorda, sporuri mai avantajoase. In plus, firma nr. 2 ne-a schimbat si incadrarea intr-una mai putin magulitoare, desi prestam aceeasi munca, in aceeasi locatie, in exact aceleasi conditii.
Firma nr 2, la care lucrez de aproape 8 luni, in afara de cele mentionate mai sus, nu pare sa aiba nici macar un minim respect fata de angajati. Am fost preluati cu un salariu mic, nu s-a pus problema unei mariri nici dupa insistentele noastre si demisiile in masa (din cate pot aprecia la nivelul la care ma situez, profitul firmei ar trebui sa fie unul mai mult decat mare), nu am primit nici o zi de concediu (desi am fost pusi sa facem cereri), nu primim prime sau cadouri de sarbatori, nu avem 2 zile libere consecutive, lucram si in zilele de sarbatoare legala, iar singurul spor pe care-l primim este cel pt sambete si duminici de 1% (adica nimic!). Nu am vazut copia contractului inregistrat, astept de 3 saptamani o copie a carnetului de munca... Firma are cca 200 de angajati dar nu exista contract colectiv...
In conditiile in care ne-a fost impusa modalitatea de trecere de la o firma la alta – care mie mi se pare abuziva, si pentru faptul ca nu ni s-a comunicat anterior in nici un fel intentia de fuziune sau vindere – as dori sa aflu daca as avea o baza legala in temeiul careia sa-i actionez in judecata (ce ceva sanse de succes)?
Nu vreau ca intentia mea sa lase impresia de rautate, asa ca dati-mi voie sa mai adaug ceva. Sunt obisnuit cu corectitudinea datorita faptului ca am lucrat multi ani intr-o companie mare care isi respecta salariatii. Am fost educat sa cred ca cinstea si munca sunt rasplatite. Iar acum regasesc o societate in care piata muncii poate fi asemuita cu sclavia. Ne spetim muncind pentru altii pe salarii derizorii, lucram ore suplimentare neplatite, muncim si in weekend, nu avem concedii (din job in job, ajungi sa n-ai pic de concediu ani de zile; ce viata e asta?), nu mai avem o viata personala pentru ca odata ce-ai semnat un contract de munca te-ai vandut altuia. Ajungi sa astepti cu nerabdare pensionarea si sa te rogi s-o mai apuci. Despre pensii – o alta aberatie a societatii in care traim: SUNT MULT MAI MARI DECAT SALARIILE MULTORA DINTRE NOI! Sincer, abia astept sa ies la pensie...
Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit, multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns:
serbalica , utilizator
14:19, 25 Aprilie 2008