avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fuziune firme=pierderea drepturilor angajatilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fuziune firme=pierderea drepturilor angajatilor?

Conform legislatiei in vigoare, in ce fel se face vinovat angajatorul fata de angajat, in urmatoarea situatie:
M-am angajat la firma nr. 1 cu contract pe perioada nedeterminata. Dupa 6 luni firma decide sa se uneasca (nu cunosc cadrul legal al fuzionarii sau vanzarii) cu firma nr. 2 (acelasi obiect de activitate), sub denumirea celei din urmă. In aceste conditii toti angajatii au fost pusi sa-si semneze cererea de incetare a contractului cu acordul partilor cu firma nr 1 si sa incheie contract de munca pe perioada nedeterminata cu firma nr 2, cu data consecutiva incetarii primului contract. Pana in momentul in care ni s-au dat spre semnare cele doua acte, nu am stiut nimic despre intentiile celor doua firme, asa incat am fost luati prin surprindere. Nefiind anuntati anterior, nu am avut timp sa ne gandim sa formulam vreo obiectie, sa emitem vreo pretentie sau sa ne cautam un alt loc de munca.
In acest fel am pierdut concediul datorat de firma nr 1 (nici nu a fost recompensat financiar), o marire de salariu promisa de firma 1 la incheierea a sase luni de munca, primele de sarbatori pe care firma nr. 1 le acorda, sporuri mai avantajoase. In plus, firma nr. 2 ne-a schimbat si incadrarea intr-una mai putin magulitoare, desi prestam aceeasi munca, in aceeasi locatie, in exact aceleasi conditii.
Firma nr 2, la care lucrez de aproape 8 luni, in afara de cele mentionate mai sus, nu pare sa aiba nici macar un minim respect fata de angajati. Am fost preluati cu un salariu mic, nu s-a pus problema unei mariri nici dupa insistentele noastre si demisiile in masa (din cate pot aprecia la nivelul la care ma situez, profitul firmei ar trebui sa fie unul mai mult decat mare), nu am primit nici o zi de concediu (desi am fost pusi sa facem cereri), nu primim prime sau cadouri de sarbatori, nu avem 2 zile libere consecutive, lucram si in zilele de sarbatoare legala, iar singurul spor pe care-l primim este cel pt sambete si duminici de 1% (adica nimic!). Nu am vazut copia contractului inregistrat, astept de 3 saptamani o copie a carnetului de munca... Firma are cca 200 de angajati dar nu exista contract colectiv...
In conditiile in care ne-a fost impusa modalitatea de trecere de la o firma la alta – care mie mi se pare abuziva, si pentru faptul ca nu ni s-a comunicat anterior in nici un fel intentia de fuziune sau vindere – as dori sa aflu daca as avea o baza legala in temeiul careia sa-i actionez in judecata (ce ceva sanse de succes)?
Nu vreau ca intentia mea sa lase impresia de rautate, asa ca dati-mi voie sa mai adaug ceva. Sunt obisnuit cu corectitudinea datorita faptului ca am lucrat multi ani intr-o companie mare care isi respecta salariatii. Am fost educat sa cred ca cinstea si munca sunt rasplatite. Iar acum regasesc o societate in care piata muncii poate fi asemuita cu sclavia. Ne spetim muncind pentru altii pe salarii derizorii, lucram ore suplimentare neplatite, muncim si in weekend, nu avem concedii (din job in job, ajungi sa n-ai pic de concediu ani de zile; ce viata e asta?), nu mai avem o viata personala pentru ca odata ce-ai semnat un contract de munca te-ai vandut altuia. Ajungi sa astepti cu nerabdare pensionarea si sa te rogi s-o mai apuci. Despre pensii – o alta aberatie a societatii in care traim: SUNT MULT MAI MARI DECAT SALARIILE MULTORA DINTRE NOI! Sincer, abia astept sa ies la pensie...
Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit, multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: serbalica , utilizator 14:19, 25 Aprilie 2008
Din ceea ce scrieti problemele din firma in care lucrati sunt foarte grave. E ilegal sa nu existe contract colectiv de munca, daca sunt mai mult de 20 de angajati e obligatoriu. Nu inteleg de ce nu desemneaza salariatii niste reprezentanti ai lor care sa discute cu conducerea in baza mandatului acordat de colegi. Demisiile in masa nu sunt o solutie, conduita firmei trebuie pedepsita. Daca ceea ce ne spuneti se intampla cu adevarat, nu pot decat sa va recomand sa faceti sesizari la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartineti. Ca sa nu aveti in nici un fel dvs. personal neplaceri, apelati la colegii demisionari pentru semnarea plangerii, nu ar avea de ce sa va refuze. Intocmiti si dvs. personal sau alti colegi cereri scrise catre conducerea firmei prin care sa solicitati exemplarul dvs din CIM, fisa postului etc. Reclamati faptul ca nu sunteti platiti pentru orele suplimentare tot conducerii, si tot in scris. Si in cele din urma, refuzati sa faceti mai mult decat prevede contractul, si in nici un caz nu poate impune ore suplimentare. De altfel, timpul legal de munca nu poate depasi 48 de h /saptamana cu tot cu cele suplimentare.

Cu privire la faptul ca v-ati dat demisiile si ati semnat contract cu firma care a preluat vechea dvs. firma, este o ilegalitate sa vi se ceara asa ceva, pentru ca in mod corect ar fi trebuit sa fiti preluati cu tot cu contract de la firma veche.
Este incredibil ce se intampla !
Din pacate in Romania se poate orice.Da,vorbesc serios,chiar orice.
Sa nu o luati ca si instigare,dar daca acceptati o asemenea situatie,nu ei sunt cei vinovati,ci dumneavoastra.
De cele mai multe ori angajatorii vor trata angajatii asa cum acestia le vor da voie.#-o
Trageti concluzia !
Draga Serbalica,

Daca ati fi expus problema mai devreme, inainte de de a va face cerere de incetare activitate din societatea 1, era mult mai usor.
In mod normal in momentul unei fuziuni, contractele de munca ale angajatilor din societatea absorbita, NU INCETEAZA ! se fac adrese la care se ataseaza actele doveditoare fuziunii, cu schimbarea denumirii societatii, etc... care se depun la ITM, Somaj, CAS, Finante, etc...
Cat despre contractul colectiv, angajatorul este obligat sa initieze procedura negocierii.
Neindeplinirea obligatiei patronului de a negocia constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda.vezi Leg. 130/1996.
Puteti face sesizare la ITM - ca nu va sunt platite orele suplimentare, dar trebuie sa aveti si dovezi !
Sarbatori cu bine !
Va multumesc frumos pentru interes, pentru promptitudine si pentru raspunsurile dvs. Din pacate este complicat sa-mi adun colegii intr-o actiune colectiva pentru ca suntem raspanditi in toata tara, in multiple puncte de lucru si nu ne cunoastem, asa incat foarte putine informatii pot circula intre noi. Aveti dreptate cand spuneti ca “angajatorul trateaza angajatul asa cum acesta ii permite”, dar va asigur ca astfel de abuzuri se practica extrem de frecvent, iar riposta cea mai putin costisitoare a angajatului este demisia si speranta ca urmatorul loc de munca va fi ceea ce cauta… Piata muncii nu-i ofera angajatului cu studii medii prea multe optiuni, astfel ca am colegi care sunt multumiti de de salariu (care este ceva mai mare decat cel minim) si prefera sa nu-si bata capul cu celelalte aspecte.
Ce ma deranjeaza cel mai tare este imposibilitatea de a-ti lua concediu si felul cum am fost „manati” de la o firma la alta. Mai pot face ceva acum, dupa ce faptul a fost consumat?
Si inca o intrebare: regulamentul de ordine interna este un document secret (daca asa este mentionat in continutul sau) de care, la o adica, nu te poti folosi legal in apararea ta?
ROI-ul nu este nicidecum secret, ba mai mult angajatorul are obligatia sa vi-l aduca la cunostinta pe baza de semnatura, si sa il afiseze.
In caz de litigiu, instanta din oficiu sau la cererea angajatului pune in vedere angajatorului sa depuna copie CCM, ROI, fisa postului, CIM- sunt acte intocmite de angajator, care trebuie sa faca dovada ca vi le-am comunicat.
Aveti dreptate, teoria si legile sunt una si viata de zi cu zi cu totul altceva, de aceea v-am sugerat sa apelati la fosti colegi pentru semnarea sesizarii impotriva firmei, ca sa nu aveti dvs. neplaceri.
Asa cum v-am scris si eu si Claudia, contractele dvs. de munca de la vechea firma trebuiau preluate la firma 2, conform prevederilor art. 169 Codul MUncii.
Imi pare rau ca nu putem decat sa va confirmam ca angajatorul dvs. savarseste abuzuri si ilegalitati. Singura solutie pe care o vad este un litigiu pentru plata drepturilor cuvenite- ore suplimentare, CO neefectuat s.a.m.d. Sau macar incercati cu reclamatia intai....

Alte discuții în legătură

Vrem sa fim platiti pt orele suplimentare CRISU17free CRISU17free Buna ziua,suntem un grup de colegi ce militeaza impotriva politicilor firmei.In contractul colectiv de munca se mentioneaza ca orele suplimentare sunt fie ... (vezi toată discuția)
Este valabila demisia? marianelena marianelena Am facut o intelegere scrisa(primesc o suma de bani reprezentand salari retroactive daca renunt la postul detinut) in luna noiem.2007. IN luna dece.2007 soc.a ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa in concediu Claark Claark Buna ziua. Cer ajutor in cazul urmator. Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din ... (vezi toată discuția)