avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este valabila demisia?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este valabila demisia?

Am facut o intelegere scrisa(primesc o suma de bani reprezentand salari retroactive daca renunt la postul detinut) in luna noiem.2007. IN luna dece.2007 soc.a fost absorbita prin fuziune de o alta soc, in data de 20.12.2007 prin incheierea data de judecatorul delegat. In luna ian.2008,in data de3 soc. ma chemat si ma pus sa scriu demia , retroactiv,cu data de 14.noie.2007 adresata fostei soc.Am dat aceasta demisie.Decizia a fost inaintata la I.T.M. in data de 18.01.2008 purtand stampila vechi soc. Aceasta decizie mi-a fost inmanata in data de 24.01.2008. Este valabila o astfel de demisie? Poate I.T.M. sa inregistreze o astfel de incetare a CIM de la o soc.care a fuzionat. MULTUMESC.
Cind o societate este absorbita prin fuziune, isi inceteaza existenta. Deci si salariatii au de suferit. Normal trebuia facuta o decizie de incetare a contractului de munca cu reducere de personal saiu acordul partilor, nicidecum prin demisie. De ce ai semnat demisia daca nu a fost vointa ta?
Codul Muncii defineste demisia ca "acordul unilateral de vointa al salariatului" (art. 79). Deci tu si numai tu daca voiai iti dadeai demisia! Chestii din astea se intampla din pacate cind salariatul nu cunoaste legislatia muncii, cind semneaza contractul de munca nu citeste ce semneaza, sa vada care sunt drepturile, nu numai obligatiile lui :(
Am mai intilnit un caz in care patroana unei firme de tricotaje le-a obligat pe angajate sa semneze concediu fara plata pe luni de zile (ca sa nu mai plateasca contributii la stat) si ele au semnat!Incredibil! Una dintre aceste angajate a ramas insarcinata si ii trebuia concediu de maternitate, dar nu avea stagiul minim de cotizare de 6 luni (cat era pe atunci) Si ea era anagjata de un an si ceva. Deci daca nu semna acele CFP-uri ....dar nici ea nu a stiut ca nu era obligata sa le semneze.
este foarte adevarat ca multi dintre angajati semneaza si nu citesc cu atentie tot contractul de munca si e total gresit. mi s-a intimplat si mie la o societate care ulterior s-a desfiintat ca altfel...#-o.
Ma intereseaza pozitia ITM, cum pot sa primeasca o decizie in numele unei soc. care nu mai exista?De asemenea ,poti adresa o cerere de demisie unei soc. care nu mai exista?
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
marianelena, utilizator
Dvs spuneti ca ati datat demisia cu luna noiembrie 2007 si ca societatea a fost absorbita in baza incheierii judecatorului delegat din 20.12.2007. Demisia este corect adresata. Inaintarea catre ITM a demisiei dvs trebuia sa o faca firma absorbanta, dar este posibil ca si decizia de incetare a CIM in temeiul demisiei sa fi fost antedatata - inainte de incetarea existentei primei firme (verificati nr de inregistrare in firma a deciziei, nu nr de inregistrare la ITM)
Absorbtia unei firme nu inseamna pentru angajatii ei pierderea locurilor de munca, ei trebuie preluati de firma absorbanta. Aceasta poate desfiinta anumite posturi in timp, iar cei care isi pierd in acest fel locurile de munca beneficiaza de masuri active de combatere a somajului, de salariu(i) compensatorii si de ajutor de somaj.

Daca dvs v-ati dat demisia, de buna voie#-o, ce se mai poate face? Doar sa va ramana ca invatatura de minte pentru urmatoarele angajari. Pentru recuperarea salariilor restante ( nu ati spus ca vi s-ar fi platit in cele din urma), adresati-va Tribunalului in raza caruia locuiti. Cererea este scutita de taxa de timbru, si o veti indrepta impotriva firmei care a preluat societatea cu care ati avut contractul.
Decizia este din 14.11.2007,dar demia este datata cu data de 3.01.2008

Alte discuții în legătură

Mai poate fi folosita stampila? marianelena marianelena Prin acxtul aditional incheiat la 18/12/2007 soc.C a fuzionat,prin absortie cu soc.S ,acesta din urma soc.fiind absorbanta si prelund drepturile si obligatiile ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca pe perioada suspendarii ginnyy ginnyy am un salariat al carui CIM a fost suspendat pt crestere copil pe perioada suspendarii coontractului salariatului, societatea a fuzionat prin absorbtie cu o ... (vezi toată discuția)
Poate fi acuzata soc. de fals in acte? marianelena marianelena In luna noiembrie 2007 am intrat in posesia unei hotarari definitive si executorii. Soc.a conditionat primirea drepturilor salariale de renuntarea la ... (vezi toată discuția)