avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Accesare fonduri nerambursabile pentru productie si ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Accesare fonduri nerambursabile pentru productie si necesitate consultanta

Buna,

Ma intereseaza daca o intreprindere mica ce are ca obiect principal de activitate, comertul cu ridicata al materialelor de constructii, cod CAEN 4673, poate obtine fonduri nerambursabile pentru construirea unei hale de productie materiale de constr. pe un spatiu existent. Dc acest cod CAEN este eligibil pentru un asemenea proiect, as dori sa stiu daca e obligatoriu contractarea unei consultante pentru intocmirea dosarului sau poate fi realizat de catre un angajat al firmei, economist. Si 4 ultime intrebari: Unde as putea gasi un program al sesiunilor de deschidere pentru depunerea dosarelor in acest caz, pentru 2011, de ce suma(procent) ar trebui sa dispunem inainte de a derula proiectul, in cat timp am recupera banii si ce ar fi mai avantajos pentru firma, luarea unui credit din banca, respectiv construirea unei hale cu materiale mai ieftine si achizitia de utilaje second sau incercarea de a accesa fonduri si construirea si echiparea acesteia ca la carte.
Sunt multe intrebari si probabil ca as mai avea pentru ca nu stiu daca merita sa depunem eforturile necesare accesarii de fonduri, mai ales ca nu dispunem de lichiditatile necesare avansului.
In speranta unui raspuns la una sau mai multe intrebari, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: blueblue , utilizator 08:40, 18 Februarie 2011
Stimata doamna:
In primul rand, economistul din cadrul firmei, poate colabora cu o firma de consultanta la redactarea planul de afaceri. Dar sunt atata intrebarile in jurul intocmirea documentatiile pentru accesarea fonduri nereembursabile, ce as recomanda o firma specializata.
De fapt intrebarile care ne adreseaza aici sunt multe si dificile de raspund la indemana, si inca pe un consultant specializat.
Al doilea, ati zis ceva interesant, despre seconda hand si materiale ieftine. E ceva legat cu zvonuri care nu sunt in toate certe, si vrei confirmarea. Normal nu sun cunprins echipamente de ale doua mana. E simplu: se pretinde miscare economic si productiv ca sa creasca indirect si productia a noile produse si echipamente de noile generatie. Dar sunt exceptii. In cazul dv nu cred ca e pozibil. Dar depinde de program respectiv, pentru ca sunt programe care va da voie sa ia materiale ieftine si second hand cu fonduri europeane, insa nu e regula generala.
Hai se mergem la subiectul. Nu stiu ce intelege dv cu interprindere mica, si aici e principal fapt care face deosebire de un project sau alt la poscce, programa operativ care viseaza cresterea competivitatea economica si este in principiu aplicabil la cererea dv.. Autoritatea de management pentru acest program sectorial este Ministerul Economiei. Poscce are 5 axe, pentru a diversifica obiective specifice ale cel mentionat, si a aloca bani european in parte.Si aceste axe au domenii majore si operatiune diversificate tot cu acest scop de alocare pe diversificare. De multe ori se adreseaza in special la IMM-uri. Ai cel putin 10 angajati? Un calendar orintativ a operatiunilor o gasesc aici [ link extern ]
Unii sunt cu depunere continua, altii cu termen limita.
Definirea operatiunea si adunarea datele despre elegibilitate solicitant, activitatilor, cheltuiele, procesul, etc. este foarte minucios detaliat la fiecare operatiune in parte intr-un ghid publicat fie la consultare, fie la anual anterior, si acolo poti sa vad ce si cum. In principiu axa care doresc dv este la 1:"Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient".Si tot in principiu DMI 1.1 "Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM". Si cele doua operatiune pentru mici si mijloci in special: "Sprijin financiar în valoare de până la 1.075.000 lei acordat pentru investiţii în întreprinderile mici şi mijlocii", pentru Septembrie 2011 apel de proiecte cu termen limită; si "Sprijin financiar în valoare cuprinsă între 1.075.001 - 6.450.000 lei acordat pentru investiţii în întreprinderile mici şi mijlocii" Cel de antai este dat la consultarea guidul actual, si are acest elemente:
obiectivul concret: susţinerea accesului IMM la servicii; specializate pe managementul afacerilor, facilitarea accesului la credit şi finanţare şi inovare tehnologică, în scopul extinderii gamei de produse şi creşterii calităţii produselor.
Activitatii elegibile:
 Crearea unei noi unităţi de producţie (fabrică/secţie/instalaţie);
 Extinderea unei unităţi existente pentru creşterea capacităţii de producţie;
 Diversificarea producţiei unui amplasament existent, prin lansarea de noi produse sau servicii;
 Modernizarea întreprinderii, inclusiv schimbări în procesul de producţie al unui amplasament existent; (ex:modernizare instalaţii, echipamente şi instalaţii înalt tehnologizate, automatizarea sau mecanizarea procesului de fabricaţie, introducerea de noi tehnologii de producţie Echipamentele pentru protecţia mediului, reciclarea deşeurilor, tratarea apelor reziduale se finanţează numai în legătură cu investiţiile menţionate anterior;
 Achiziţionarea de bunuri intangibile, cum ar fi software, brevete, licenţe, know-how sau soluţii tehnice nebrevetate;
 Achiziţia de servicii de Consultanţă şi instruire specializată strict legate de activităţile de investiţii specificate anterior

Beneficiarii ţintă sunt atât întreprinderi existente cu potenţial de creştere, în special
1.- cele din industria prelucrătoare care doresc să îşi dezvolte şi modernizeze capacităţile de producţie prin introducerea de noi tehnologii, cât şi
2.- noile întreprinderi care au nevoie de asistenţă calificată şi integrată în cadrul unor infrastructuri de afaceri corespunzătoare.
Obiectivele axei prioritare sunt:
 Consolidarea şi dezvoltarea sectorului productiv
 Crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru dezvoltarea întreprinderilor.-

E Doar projecte mare: care pretinde intre 1.062.500 lei şi 6.375.000 lei pentru fiecare proiect de investiţii selectat.

La pagina 24 din Ghidul spre consultare lansat acum cateva zile la cheltuiele care nu sunt elegibile apare "achiziţia de echipamente second-hand";

Eu va incurajez in orice caz sa va duci la o firma de consultanta, ce nu le va cer in consultarea nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
1. Activitatile de comert nu sunt sprijinite in mod direct din fonduri nerambursabile, ci doar pentru procesele suport din cadrul firmei: IT&C, certificare ISO, etc. Prin urmare, puteti sa va construiti o hala cu fonduri nerambursabile numai daca veti desfasura acolo o activitate de productie sau prestare de servicii.
2. Gasiti aici o serie de calendare pentru sesiunile din anul 2011, pe diferite domenii: [ link extern ] /
3. Achizitiile de utilaje second-hand si lucrarile in regie proprie nu sunt cheltuieli eligibile pentru proiectele cu fonduri europene.
Buna ziua,

Si eu va sfatuiesc sa luati legatura cu o firma cu experienta in domeniu ( portofoliu de clienti mare) care sa va explice in detaliu mecanismele acestor programe si eventual sa gasiti o solutie de finantare. Sunt multe aspecte care nu se pot discuta pe forumuri. In functie de linia accesata cheltuielile legate de elaborarea documentatiei si consltanta pe parcursul implementarii pot fi eligibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri europene nerambursabile/rambursabile X200 X200 Posed o societate care a incheiat anul 2010 cu un profit mare si ca urmare indeplinete conditiile fiscale de a primi fonduri europene ... (vezi toată discuția)
Achizitie utilaje linie de productie sorinqwerty sorinqwerty Am dori sa achizitionam mai multe utilaje(linie de productie) second hand, dar cu certificare CE 2011. Intrebarea mea este se pot accesa fonduri europene si pt ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene nerambursabile Edmontonian Edmontonian Buna ziua, am o firma care se ocupa de mentenanta si reparatii prin sudura. As dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru o noua ... (vezi toată discuția)