avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcare proprietate

Am o problema destul de ciudata . Acum 4 ani am cumparat o casa avand curte comuna cu vecinul din spate . Toate actele sunt ok , au fost verificate de o cunostinta notar ,dar nu am stat sa masor terenul in realitate. In perioada aflata intre semnarea contractului de vanzare cumparare si termenul de eliberare a locuintei vecinul (politist) s-a certat cu vanzatorul (om batran) si si-a mutat gardul cu vre-o doi metri mai in fata , largindu-si curtea personala in dauna zonei comune . Cand am vazut asta m-am uitat pe acte , am pus mana pe ruleta si am vazut ca vecinul se afla cu vre-o 2.5 m pe terenul meu cu gardul si 1m cu casa !!! .Casa lui , spre deosebire de a mea nu are acte , autorizatii -sau daca are ce este in acte nu corespunde cu terenul . L-am confruntat , l-am lamurit (m-am lamurit - a facut-o din cauza ca-si aducea aminte ca prin copilarie cam pe-acolo era gardul lui #-o , dar prin acte nu i-a trecut prin cap sa se uite :O ), am asteptat sa-si mute gardul , pauza... trei ani .De curand a avut pretentia sa-mi repar burlanul aflat acum in curtea lui din cauza mutarii gardului . Chestia asta mi-a pus capac . As vrea sa stiu ce pateste daca-l dau in judecata , eventual cat ar tine procesul (grosso modo ) si poate ceva indicatii cum as putea sa ma protejez . Va dati seama, este un tip iresponsabil , si s-a certat cu toti cei cu care a locuit in curte (batranul - terorizat si-a dat casa foarte ieftin , chiriasul meu - pe care l-a amenintat cu bataia ,iar acum cu mine )
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 00:20, 1 Mai 2008
Impartirea pe numere postale nu are nici o relevanta, conteaza daca in CVC scrie ca se face concomitent si dezmembrarea in doua topuri/cadastrale noi. Daca s-a vandut doar 97 mp din 240 mp fara a se indica exact ca se dezmembreaza in doua parcele noi si care sunt limitele lor, daca se instituie vreo servitute de trecere sau nu...e foarte ciudat. Nu stiu de unde ati extras pasajul in cauza dar e foarte clar ca trebuiesc studiate CF-urile si contractele de dobandire a terenului pentru ambele proprietati, nu vreun comentariu al nu stiu cui cum este pasajul acela.
Pai bineinteles ca s-a aratat care sunt limitele parcelelor , prima schema este extrasa din planul de amplasament al corpului de proprietate iar pasajul din "Memoriul tehnic" al lucrarii de cadastru "Plan de amlasament si delimitare al corpului de proprietate" ! Eu sunt la 84A .
Dar nu asta este problema - doar l-am convins si pe el - cred ca daca se ajunge la proces si-l muta singur inapoi ... cu exceptia casei . In total sunt pagubit de 8.5mp din care 6 permanent (sunt sub casa lui) . Valoarea terenului este de 1000 - 3000 E / mp (centru Bucuresti ) . Acum ce credeti , care pot fi despagubirile ? 1000 E ? 5000 E ? 20000 E ? Ca pentru 1000E nu o sa risc sa-mi sparga geamurile la masina....
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2008
Ahernar, utilizator
Din ce am citit, rezulta ca vecinul din spate are doar o "alee de acces", adica servitute de trecere. Asta inseamna ca dumneavoastra sunteti proprietar pe intreg terenul, iar vecinul are doar un drept de trecere. Aceasta inseamna ca este obligat sa ridice gardul. NU are voie sa construiasca nici un gard acolo.
Apoi, daca casa lui este ridicata pe terenul proprietatea dumneavoastra fara autorizatie de construcitie, puteti fie sa-l obligati sa o ridice, in caz contrar, va fi demolata, fie sa fie obligat la plata unor despagubiri, stabilite de instanta, despagubiri echivalente cu valoarea suprafatei terenului ocupat fara drept.
In cadrul procesului de revendicare si obligatia de a face ( ridicarea gardului), se face expertiza tehnica de evaluare a terenului ocupat, la valoarea actuala de circulatie, valoare cu care trebuie sa va despagubeasca.
Nu stiu de unde ati reusit sa intelegeti ca "vecinul are servitute de trecere" . Acolo scrie de alee de acces de 1.30m - servitutea de trecere nu poate sa aiba dimensiuni ! Latimea "curtii comune" este de altfel de 1.30 ai lui + 90cm ai mei = 2.2 m . Vedeti imaginea - partea galbena e a lui , partea maronie - a mea , dar curtea e lata cat linia rosie ce reprezinta poarta . Multumesc in schimb pentru informatiile din partea a-II-a ,

imagine modificata :
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
Ahernar, utilizator
Dupa ce am mai sapat putin pe net ... nu cumva ce face vecinul este tulburare de posesie ? Nu stiu... de ce este cazul sa se faca granituire de vreme ce casa si terenul meu sunt intabulate ?

Alte discuții în legătură

Obstructionarea accesului la casa a autovehicolului HeniuV HeniuV In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la ... (vezi toată discuția)
Servitutea de trecere NeamtuAurel NeamtuAurel Doresc sa actionez in judecata vecinii pentru servitutea de trecere,insa cum pot sa fac ca in aceasta judecata instanta sa aiba si o alta varianta in cazul ... (vezi toată discuția)
Blocare acces erika2008 erika2008 buna ziua, am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ... (vezi toată discuția)