avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Cum se poate modifica o lege ?
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Cum se poate modifica o lege ?

Am deschis acest subiect din pura curiozitate, inainte de toate. In tarile civilizate, la noi nu e cazul, din ce stiu eu, cetatenii unei tari se pot grupa si pot modifica o lege sau o ordonanta, dar aceasta presupune adunarea unui anumit numar de semnaturi din care sa rezulte ca semnatarii sustin masura sau legea care se are in vedere de cei care doresc schimbarea/modificarea. Imi doresc sa stiu daca acest lucru este posibil in Romania, si daca da, de ce ai nevoie, ma refer la numar de semnaturi, hartii, etc. Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 13:27, 15 Februarie 2011
Din Constitutie
Articolul 74 Initiativa legislativa
(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
(2) Nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.


Initiativa legislativa va fi apoi discutata in Parlament si aprobata conform procedurii obisnuite. Totusi, un numar de 100.000 de semnaturi ar putea avea un efect de presiune semnificativ.

Exista state mai apropiate de democratia directa in care se supun regulat la vot asemenea intitiative cetatenesti si sunt aprobate direct. De exemplu Elvetia, California si alte state din SUA (In California si Constitutia statului se modifica prin initiativa directa). In conditiile in care la noi trebuie oricum sa treaca prin Parlament, e cam frectie la picior de lemn sau de ochii lumii, depinde de unde priviti.

Adica e si mai ieftin si mai eficient sa convingi parlamentarii mergand cu petitii in birourile lor din teritoriu, in special de cand sunt alesi uninominal.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
eumarian, utilizator
Totusi, un numar de 100.000 de semnaturi ar putea avea un efect de presiune semnificativ.


:D La referendum privind modificarea nr. de parlamentari si camere care este rezultatul? Si am fost de cateva ori cate 100.000 care am "semnat".
Vedeti si Legea privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, lege nr. 189/1999, republicata in 2004 , pe care o puteti gasi aici
[ link extern ]
Atata timp cat exista interese personale nu cred ca veti reusi sa faceti ceea ce va doriti dar daca nu incercati nu veti afla niciodata daca ati fi putut sau nu sa obtineti ceea ce va doriti.

Interesele personale si coruptia din lumea politica nu tin cont de interesele generale ale societatii...
Daca vreti sa puneti umarul sa schimbati ceva aruncati o privire pe initiativa-legislativa.ro (scuze pentru reclama ;) ) Se pare ca din octombrie pana acum doua idei "au prins"!

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna vointa populara? apare acest termen in constitutie? anca26elena anca26elena Buna ziua, as dorii sa stiu daca in Constitutia noastra apare termenul de vointa populara , si daca da, ce inseamna exact. Multumesc. (vezi toată discuția)
Uni sau bicameralism? luiza2008 luiza2008 Buna ziua tuturor! Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;) Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau ... (vezi toată discuția)