avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Cum sa procedez? Propunere modificare lege
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Cum sa procedez? Propunere modificare lege

Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi?
a) Sa trimit o scrisoare catre parlament?
b) Sa trimit scrisoare catre un deputat,senator?
c) alta varianta exista?
Cel mai recent răspuns: vulturu39 , utilizator 23:24, 22 Noiembrie 2014
Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 74
(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

(3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.

(4) Deputaţii, senatorii şi cetăţenii care exercită dreptul la iniţiativă legislativă pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerută pentru proiectele de legi.

(5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente să le adopte, ca primă Cameră sesizată.
1. Iniţiativa legislativă a cetățenilor, care aparţine unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, care trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative [art. 74 alin. (1) din Constituţie].

2. Vedeti si legea 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni
[ link extern ]

Nu am cum sa strang 100.000 semnaturi din judete. Ma gandesc la o varianta mai usoara pentru mine,dar buna pentru toata tara. Care este punctul cel mai bun,cui sa ma adresez cu o scrisoare privind un proiect de lege pentru modificare?
danaa1 a scris:

cui sa ma adresez cu o scrisoare privind un proiect de lege pentru modificare?
Puteti scrie si o scrisoare, doar ca nu va fi bagata-n seama din pacate.
Singura solutie viabila e cea descrisa mai sus.
Succes.
Cine sau ce garanteaza ca propunerea va fi vreodata lege?

Alte discuții în legătură

Bacalaureat 2012-2013 - propunere tibors tibors Rog pareri avizate pentru propunerea de a acorda Diploma de Bacalaureat pentru TOTI ABSOLVENTII de clasa a XII-a, cu acordarea notei in intervalul 5.00 - ... (vezi toată discuția)
Deranj fumat spatiu public Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Atunci cand merg, spre exemplu, pe trotuar si in fata mea este o alta persoana care fumeaza, nu mi se pare normal ca eu sa respir tot fumul de ... (vezi toată discuția)
Care sunt etapele de realizare a unei initiative cetatenesti? MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR buna ziua va rugam mult daca puteti sa ne comunicati etapele de realizare a unei INITIATIVE CETATENESTI pentru realizarea unui proiect necesar comunitatii un ... (vezi toată discuția)