avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... discriminare sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

discriminare sot

Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se face intotdeauna ca indiferent ce conditii extra, super, ultra supercalifragilisticexialedoulces ofera sotul pentru cresterea si educarea minorului , copilul aterizeaza la mama, chiar daca aceasta nu ofera mai nimic. Chiar am avut o motivarea fantasmagorica a unui judecator care intemeiaza masura incredintarii minorului catre mama pe o asa numita situatie-regula, conform careia relatia afectiva copil -mama este mai puternica decat cea copil-tata si ca atare se vaface abstractie de situatia economica superioara a tatalui, de conditiile superioare de locuit si educatie oferite de tata, de atasamentul tatalui fata de copil si reciproc si...... se incredinteaza copilul mamei-fara locuinta, fara venituri si de o conditie mai mult decat dubioasa.
Din cate stiu eu principiul calauzitor in asemenea cauze este unul singur- interesul superior al minorului. Am inceput sa iau frica divorturilor de asemenea gen. Exista sau nu discriminare in genul acesta de litigii?????
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:55, 29 Aprilie 2008
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu este chiar o prezumtie absoluta sau relativa, dar... ideea cam aceasta ar fi.Este cumva si normal sa fie asa. Totusi, drepturile parintiilor sunt egale, conform legii si atasamentul minorului in conditiile in care acesta poate fi dovedit prin administrarea de probe va decide soarta procesului.
]De principiu, este de notorietate faptul ca minorii sau minorele sunt mai atasati fata de mame decat fata de tati si de aceea tatii au mari dificultati in a obtine ei incredintarea copiilor minori.
Tatii buni platesc tributul pentru tatii rai, care nu sunt interesati de soarta copiilor care le poarta numele.

avocat Claudiu Lascoschi


I-auzi!
Si principiul asta de unde a mai rasarit?#-o
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Din practica judiciara a rasarit principiul acesta.Si nu eu l-am creat.
De ce oare se incredinteaza copii mamelor ? Asa pur si simplu ?
Le sacaie cu probe (martori) dar tot lor le incredinteaza minorii.
Daca tatal este perfect si copilul este mai atasat de eldecat de mama atunci se poate incredinta lui.
Dar e nevoie de probatoriu.
Nu vad care e problema.#-o

Daca mamele au un probatoriu chinuit si tatal este lipsa la proces, tot lor le incredinteaza copilul.
Daca se judeca ,,parte in parte" mamele au prima sansa daca nu se administreaza de catre tata un probatoriu puternic.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Acu`io am luat asta mai degraba ca o gluma...
desii paralela nu-i chiar gresita!!!
In probatoriu este foarte importanta si ancheta sociala. daca in ancheta se recomanda incredintarea minorului unuia dintre parinti, de obicei instanta tine cont de aceasta recomandare.

Intr-adevar, doar in situatii in care mama cosuma frecvent bauturi alcoolice, lipseste frecvent de acasa si lasa copilul in grja vecinilor, sau a bunicilor, tatal are sanse de incredintarea a minorului...
Atasamentul minorului este greu de dovedit, mai ales daca are sub 10 ani si nu-l intreaba nimeni cu cine vrea sa ramana.
Scuze JH.Pe alocuri imi pierd simtul umorului.

Aceasta este problema fundamentala, asa cum zice si av Todinca Ver.Insa, de curand am auzit de la o colega avocat ca chiar si in cazul in care copilui care are mai mult de 10 ani si care a declarat ca vrea la tata, a fost incredintat tot... mamei...

Se poate dovedi prin proba cu martori si interogatoriu atasamentul minorului, dar e fff greu.Deseori nu exista martori care sa cunoasca situatia.
Daca mama a parasit domiciliul conjugal si nu a luat minorul cu ea atunci tatal castiga incredintarea ( in procesul de divort).Am avut asa ceva si nu am avut probleme deosebite.Eu cred ca daca avocatul este convins ca asa e mai bine pt minor acesta poate sa convinga si instanta.Si in general, convingerea avocatului se intemeiaza tot pe probe, precum convingerea instantei.:)

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie tata amne amne Buna revin cu o lamurire. Nevasta mea a semnat aceea foaie prin care imi incredinta un copil pentru ca ea a comis o ilegalitate : a luat unul dintre copii de ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Urgent! incredintare minor de catre bunica corinuta corinuta Ce posibilitati legale are o bunica care si/a crescut nepotul de la varsta de 1 an, acum are 9 ani, sa obtina incredintarea copilului. Mama lui nu s/a ocupat ... (vezi toată discuția)