avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara, nu este prevazuta de prevederile art. 522 indice 1 C. pr. pen.
In conditiile in care persoana nu a fost prezenta nici in faza de urmarire penala in tara si nu a dat nicio declaratie in cadrul procesului penal aceasta ar trebui sa aiba dreptul la rejudecare chiar si in ipoteza in care aceasta nu a fost extradata.
In aceasta situatie, pot aparea instante care sa ridice aceasta problema si sa respinga cererea de rejudecare a cauzei pentru motivul ca persoana nu a fost extradata.
Dupa parerea mea ar fi o grava incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale, o inechitate in privinta dreptului la un proces echitabil prin incalcarea dreptului la aparare, dar este o ipoteza posibila in sistemul juridic romanesc.

Cunoaste cineva o speta concreta in care instanta a dat o solutie pro sau contra celor sustinute de mine?
Eu am intalnit una care din cate imi amintesc sustinea punctul meu de vedere dar, in acest moment nu o gasesc.

Pentru o analiza mai usoara a textelor de lege voi reproduce prevederile art. 522 indice 1 C. pr. pen.

Rejudecarea celor judecaţi în lipsă în caz de extrădare

Potrivit art. 522 indice 1 alin. 1 C. pr. pen., in cazul în care se cere extrădarea sau predarea în baza unui mandat european de arestare a unei persoane judecate şi condamnate în lipsă, cauza va putea fi rejudecată de către instanţa care a judecat în primă instanţă, la cererea condamnatului.

Dispoziţiile art. 404–408 se aplică în mod corespunzător ( art. 522 indice 1 alin. 2 C. pr. pen. )
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:52, 13 Iunie 2011
Daca persoana nu s-a aflat in tara si a fost judecata fara sa fie legal citata se va ajunge la situatia in care dupa admiterea apelului cauza se va trimite spre rejudecare primei instante.
Ar putea exista si posibilitatea ca prima instanta sa trimita cauza in apel si apoi instanta de apel sa se trimita spre rejudecare,dar nu as vrea asa intrucat nu cred ca ar mai beneficia de prevederile art 320 indice 1 C.pr.pen., si in consecinta nici de posibilitatea reducerii limitelor pedepsei cu 1/3, ceea ce ar genera o judecata foarte apriga...deoarece ar trebui sa se ajunga la reaudierea martorilor,etc...
Instanta pare sa fie de acord cu aplicarea art. 320 indice 1 C.pr.pen.,dar ramane de vazut cum voi ajunge la admiterea in principiu...

Protocolul de la Strasbourg nu face distinctie daca inculpatul s-a sustras sau nu de la judecata,dar pare sa existe o problema cu jurisprudenta CEDO...

Ramane de vazut cum va motiva instanta diferenta de tratament juridic intre cei care au fost extradati si beneficiaza de drepturi spre deosebire de cei care au venit in tara de buna voie nu le au...
Cred ca ma voi judeca direct pe conventie si pe constitutie,fara sa invoc neconstitutionalitatea pe cale de exceptie de neconstitutionalitate...

M-ar interesa foarte mult daca cunoasteti o hotarare judecatoreasca prin care sa ii fi fost respins dreptul la rejudecarea cauzei unei persoane care nu s-a aflat in tara pe intreaga durata a desfasurarii procesului penal in ipoteza in care a venit singura in tara de abia dupa ce s-a pronuntat hotararea de condamnare in lipsa.
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Se pare ca nu exista nicio hotarare judecatoreasca cu privire la acest aspect.
Adica...se pare ca pana in prezent nici nu s-a respins, nici nu s-a admis...

Din ultimele elemente pe care le am se pare ca s-a cerut extradarea dar s-a respins cererea de extradare de statul solicitat, care nu este un stat european.

In hotararile de condamnare nu se face vorbire insa despre asa ceva.
Se face referire doar despre celalalt coinculpat ca s-a respins cererea de extradare.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
matahachiro a scris:

daca nu a stiut de proces si a aflat de sentinta tocmai la inceperea executarii pedepsei atunci are la indemina apelul peste termen cf art 365.

prevederile referitoare la extadare sunt de stricta interpretare, referindu-se la o anumita situatie. ptr celelalte situatii avem apelul peste termen care ofera ocazia rejudecarii dosarului sau chiar a trimiterii spre rejudecare.

poti incerca pe calea prevazuta de procedura extradarii dar incearca si o exceptie de neconstitutionalitate altfel nici o instanta nu iti va aplica legea prin asimilare - suntem in dreptul penal si principiul nu functioneaza.


Prima instanta a considerat ca nu beneficiaza de dreptul la rejudecare dupa extradare in situatia in care persoana condamnata s-a prezentat singura in tara.
De asemenea, prima instanta a motivat ca persoana condamnata avea deschisa calea apelului peste termen asa cum ati aratat si dvs.

In instanta de apel, cu mare greutate, dupa ce am lucrat 5 zile in mod exclusiv numai la motivarea concluziilor scrise din acest dosar, s-a ajuns la concluzia ca beneficiaza de dreptul la rejudecarea dupa extradare.In consecinta, s-a admis apelul si s-a trimis cauza spre rejudecare la prima instanta.
Intrucat nu am gasit absolut nimic care sa ma ajute in redactarea concluziilor scrise este posibil sa fie prima hotararea care sa recunoasca unei persoane condamnate in lipsa dreptul la rejudecare fara sa fie adusa in tara efectiv de autoritatile judiciare ca efect al extradarii.
Acum astept sa fie aplicat art. 320 indice 1 C.pr. pen...
Ar fi chiar culmea sa nu se aplice de instanta intrucat nimic nu pare sa contrazica aceasta posibilitate juridica.
as fi interesat de motivare deoarece predarea benevola a condamnatului nu este o extradare oricum ai citi legea.

Oricum, felicitari ptr sentinta.

Alte discuții în legătură

Rejudecare dupa extradare.majorarea pedepsei in caz de rejudecare. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit nicio speta in care, in ipoteza rejudecarii cauzei dupa extradare in conditiile art. 522 indice 1 C. pr. pen., unui condamnat sa ii fie majorata ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire. ajutatima cu un raspuns! elvira,cristina elvira,cristina As dori sa stiu ce insemna 522/ art 393/394 nu stiu daca l-am scris bine. Dar ajutati-ma cu un raspuns. Va multumesc mult de raspunsu. (vezi toată discuția)
Vreau sa scot un prieten din puscarie bebesan bebesan Povestea sta cam in felul urmator : in 2006 prietenul meu a fost in padure si a taiat 5 lemne (era lemn de foc , fag ) , a fost prins si judecat . in vara lui ... (vezi toată discuția)