avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara

Rejudecarea cauzei a persoanei care a lipsit la judecata dar care nu a fost extradata, ci s-a prezentat singura in tara, nu este prevazuta de prevederile art. 522 indice 1 C. pr. pen.
In conditiile in care persoana nu a fost prezenta nici in faza de urmarire penala in tara si nu a dat nicio declaratie in cadrul procesului penal aceasta ar trebui sa aiba dreptul la rejudecare chiar si in ipoteza in care aceasta nu a fost extradata.
In aceasta situatie, pot aparea instante care sa ridice aceasta problema si sa respinga cererea de rejudecare a cauzei pentru motivul ca persoana nu a fost extradata.
Dupa parerea mea ar fi o grava incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale, o inechitate in privinta dreptului la un proces echitabil prin incalcarea dreptului la aparare, dar este o ipoteza posibila in sistemul juridic romanesc.

Cunoaste cineva o speta concreta in care instanta a dat o solutie pro sau contra celor sustinute de mine?
Eu am intalnit una care din cate imi amintesc sustinea punctul meu de vedere dar, in acest moment nu o gasesc.

Pentru o analiza mai usoara a textelor de lege voi reproduce prevederile art. 522 indice 1 C. pr. pen.

Rejudecarea celor judecaţi în lipsă în caz de extrădare

Potrivit art. 522 indice 1 alin. 1 C. pr. pen., in cazul în care se cere extrădarea sau predarea în baza unui mandat european de arestare a unei persoane judecate şi condamnate în lipsă, cauza va putea fi rejudecată de către instanţa care a judecat în primă instanţă, la cererea condamnatului.

Dispoziţiile art. 404–408 se aplică în mod corespunzător ( art. 522 indice 1 alin. 2 C. pr. pen. )
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:52, 13 Iunie 2011
Desi a trecut mai mult de 30 de zile decizia inca nu s-a redactat.
Am facut o aparare in 3 trepte.
1.Legea nu distinge;
2.art 6 CEDO;
3.Jurisprudenta CEDO.

Concluziile au fost bazate pe ce mi-a cerut instanta de apel.Legea nu distinge...dar e posibil ca jurisprudenta CEDO impreuna cu considerentele ca legea nu distinge sa fi ajutat.
Dupa parerea mea, pana la inchiderea dezbaterilor ar fi fost suficienta jurisprudenta CEDO,dar instanta nu parea multumita si lamurita...
dpmdv, situatia se rezolva asa:
"condamnatul" trebuie sa formuleze un apel / recurs peste termen, sa dovedeasca faptul lipsei lui din tara. apoi, sa ceara instantei de apel / recurs sa constate o nulitate absoluta a actelor de procedura (art 197 al. 2) si sa solicite admiterea apellui /recursului, desfiintare / casarea hotararii primei instante si, ca solutie de fond, TRIMITEREA CAUZEI LA PROCUROR pt refacerea u.p. (art. 322 al. 2).
pt jurispeudenta, indic dosarul nr. 2111/221/2009, judecat de tribunalul hunedoara:

"Solutie: Admite ca fondat apelul introdus de inculpatul Bujoreanu Ioan Gabriel împotriva sentinţei penale nr. 603/2010 pronunţată de Judecătoria Deva, judeţul Hunedoara, pentru temeiul prev. de art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penală. Desfiinţează în întregime sentinţa atacată. În temeiul art. 332 alin. 2 Cod proc. penală, restituie cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara pentru refacerea urmăririi penal. Cheltuielile judiciare în apel, în cuantum de 100 lei, din care 40 lei onorariu cuvenit traducătorului, rămân în sarcina statului. Cu drept de recurs în termen de 3 zile de la comunicare. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 25 noiembrie 2010."
In cazul meu nu se putea formula cu succes apel sau recurs.
Dupa un an de la incarcerare a formulat cererea de rejudecare dupa extradare si apoi m-a angajat.
Cand am mers la dosar inca nu stiau ce sa faca cu dosarul.Vroiau sa il trimita la instanta superioara dar le-am spus ca nu este apel.
Apelul nu ar fi avut succes in acest caz,asa cum a fost in cazul dvs.
matahachiro a scris:

as fi interesat de motivare deoarece predarea benevola a condamnatului nu este o extradare oricum ai citi legea.

Oricum, felicitari ptr sentinta.

Decizia este motivata in sensul ca persoana care s-a prezentat singura daca s-au facut forme de extradare beneficiaza de dreptul la rejudecare.S-a motivat si cu art. 6 din CEDO.

Cu un minut mai inainte de a se inchide la registratura am reusit sa depun dovada ca s-au facut formele pentru extradare, dar ca aceasta nu s-a finalizat.
Se poate spune ca am fost inspirat sa insist pentru a depune dovada ( incheierea de sedinta in copie conforma cu originalul) ...deoarece
a durat o luna si ceva pana sa imi fie eliberata incheierea de sedinta referitoare la extradare pentru ca nu se recunoastea dreptul la studierea dosarului...
Se sustinea ca aparatorul nu are dreptul de a studia dosarul si ca este confidential...motiv pentru care mi-au fost respinse (in scris )mai multe cereri...pana am facut dovada ca...persoana este arestata...in Romania...
S-au pus foarte multe bete in roate...

Dupa ce am depus concluziile scrise am mers la cealalta instanta de unde se tot amana eliberarea incheierii de sedinta...si apoi...am depus-o.Am depus mai intai concluziile scrise intrucat nu stiam daca voi mai avea timp sa ma intorc...la instanta de apel...
Daca ma mai amanau cu inca o singura zi probabil ca s-ar fi respins apelul deoarece nu faceam dovada efectiva ca s-a cerut extradarea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare dupa extradare.majorarea pedepsei in caz de rejudecare. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit nicio speta in care, in ipoteza rejudecarii cauzei dupa extradare in conditiile art. 522 indice 1 C. pr. pen., unui condamnat sa ii fie majorata ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire. ajutatima cu un raspuns! elvira,cristina elvira,cristina As dori sa stiu ce insemna 522/ art 393/394 nu stiu daca l-am scris bine. Dar ajutati-ma cu un raspuns. Va multumesc mult de raspunsu. (vezi toată discuția)
Vreau sa scot un prieten din puscarie bebesan bebesan Povestea sta cam in felul urmator : in 2006 prietenul meu a fost in padure si a taiat 5 lemne (era lemn de foc , fag ) , a fost prins si judecat . in vara lui ... (vezi toată discuția)