avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurari sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurari sanatate

intrebare : nu lucrez, sunt casnica , am lucrat pana anul trecut in ianuarie, nu am alte venituri, nu sunt casatorita . Am o minora care primeste pensie de urmas si o mama pensionara, cu handicap care primeste (ea) indemnizatie de insotitor. Cum pot face sa fiu asigurata in sistemul de sanatate ?
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
miluma, utilizator
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 13:08, 7 Februarie 2011
ART. 20
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
a) pentru copiii in varsta de pana la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de nastere, dupa caz;
b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, cu act de identitate si cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student, precum si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;
c) pentru tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, care provin din sistemul de protectie a copilului, cu act de identitate, document care sa ateste ca au fost inclusi intr-un sistem de protectie a copilului, un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document eliberat de primaria din localitatea de domiciliu prin care sa ateste ca nu beneficiaza de ajutor social, precum si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;
d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Mai multe detalii gasiti :
Ord.617/13.08.2007
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007

Mergeti la Casa de asigurari de sanatate si incheiati un contract de asigurat.
Detalii mai jos daca sunteti din Bucuresti.Daca sunteti din provincie intrati pe site-ul casei de asigurari din judetul respectiv.

CONTRACTUL DE TIP C2 - contract incheiat de catre persoane fizice care nu au calitatea de salariati (persoane fizice autorizate):

Pasul 1: Accesezi adresa: [ link extern ]
Pasul 2: Completezi online informatiile cerute
Pasul 3: Serverul iti va trimite automat la adresele de e-mail cu care te-ai inregistrat, contractul in format PDF personalizat cu informatiile titularului, precum si eventuala anexa de coasigurati. vizualizeaza exemplul
Pasul 4: Citesti cu atentie contractul (primit pe e-mail sub format PDF), il tiparesti in 2 exemplare si il semnezi
Pasul 5: Depui cele 2 exemplare dupa cum urmeaza:
a. in urna utilizata pentru raportarea online la sediul Titeica
sau
b. le trimiti prin posta la:
CASMB
Biroul Relatii cu Asigurati
Str.Gheorghe Titeica, nr. 172, etaj 1, sector 2
Bucuresti, cod postal 020304
sau
c. le depuni personal la biroul de mai sus

NOTA: la momentul depunerii contractului, trebuie sa ai cel putin o plata efectuata la FNUASS, in contul CASMB. Pentru informatii suplimentare, ia legatura cu Biroul Evidenta Contributii, in Sediul Titeica

Pasul 6: Contractul si eventuala anexa vor fi contrasemnate de catre CASMB.
Pasul 7: Dupa 30 de zile (timp in care vom procesa documentele tale), esti asteptat in cadrul Biroului Relatii cu Asiguratii pentru ridicarea exemplarului propriu.

NOTA: in momentul ridicarii exemplarului propriu, trebuie sa fii cu plata la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurati ai pensionarilor alinabuie alinabuie pot sa fiu coasigurata mamei mele care este pensionara (vezi toată discuția)
Plata asigurari sociale de sanatate sandu.53 sandu.53 As vrea sa stiu daca s-a modificat art.213 alin.1 lit.b din Legea 95/2006 privind beneficiarii de asigurare fara plata contributiei(concret daca mama mea in ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni coasigurat Corina271 Corina271 Buna ziua! De curand sotul meu s-a angajat si vreau sa devin coasigurat pentru ca sunt insarcinata si trebuie sa fiu coasigurata pentru a face niste ... (vezi toată discuția)