avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit

pe trimestrul IV al anului trecut 2010 se mai plateste forfetarul? daca da va rog sa imi spuneti si mie in baza carei legi.
cat timp se tin documentele unei societati? nir, facturi, registru casa, role casa, ....ect care este legea care sunt specificate aceasta problema
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 18:38, 6 Februarie 2011
Nu forfertarul ci impozitul minim.
Nu mai este in vigoare de la 01.10.2010.


Pastrarea registrelor si a documentelor justificative si contabile se face la domiciliul fiscal sau la sediile secundare.

Termenul de pastrare a statelor de salarii este de 50 de ani, iar termenul de pastrare a registrelor si a documentelor justificative si contabile este de 10 ani cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite.

Facturile aferente bunurilor de capital, respectiv bunurilor imobile, care stau la baza determinarii taxei pe valoarea adaugata deductibile pentru persoanele impozabile cu regim mixt si persoanele partial impozabile in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, se vor pastra pe o perioada de 5 ani cu incepere de la momentul la care taxa aferenta achizitiei devine exigibila.

Documentele financiar-contabile prevazute in anexa 4 la OMEF nr. 3.512/2008 privind documentele financiar contabile (de exemplu: NIR, bon de consum, fisa de magazie, chitanta, dispozitie de plata/incasare catre casierie, ordin de deplasare etc.), intocmite si utilizate de aceste persoane se pastreaza timp de 5 ani in arhiva unitatii, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, daca necesitatile proprii ale unitatii nu impun pastrarea acestora pe o perioada de timp mai mare.

Documentele financiar-contabile care atesta provenienta unor bunuri cu durata de viata mai mare de 10 ani se pastreaza, de regula, pe o perioada de timp mai mare, respectiv pe perioada de utilizare a bunurilor.

In caz de incetare a activitatii persoanelor, documentele contabile se arhiveaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau se predau la arhivele statului, in conformitate cu prevederile legale in materie.

Arhivarea documentelor justificative si contabile se face cu respectarea urmatoarelor reguli generale:
- documentele se grupeaza in dosare, numerotate, snuruite si parafate;
- gruparea documentelor in dosare se face cronologic si sistematic, in cadrul fiecarui exercitiu financiar la care se refera acestea. In cazul fuziunii sau al lichidarii societatii, documentele aferente acestei perioade se arhiveaza separat;
- dosarele continand documente justificative si contabile se pastreaza in spatii amenajate in acest scop, asigurate impotriva degradarii, distrugerii sau sustragerii, dotate cu mijloace de prevenire a incendiilor;
- evidenta documentelor la arhiva se tine cu ajutorul Registrului de evidenta, potrivit legii, in care sunt consemnate dosarele si documentele intrate in arhiva, precum si miscarea acestora in decursul timpului.

Eliminarea din arhiva a documentelor al caror termen legal de pastrare a expirat se face de catre o comisie, sub conducerea administratorului sau a ordonatorului de credite. In aceasta situatie se intocmeste un proces-verbal si se consemneaza scaderea documentelor eliminate din Registrul de evidenta al arhivei.

Sanctiuni
Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la pastrarea si arhivarea documentelor justificative si contabile, precum si la reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 41 alin. (1), pct. 2, lit. b) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu amenda de la 300 la 4.000 lei.

Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 870/2008.

Sursa: finantevalcea.ro
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
Popa Adrian, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arhivarea documentelor teslovan florentina teslovan florentina Va rog sa-mi spuneti daca exista un ordin mai nou cu privire la arhivarea documentelor financiar-contabile.Eu stiu doar ordinul 3512/2008.Multumesc. (vezi toată discuția)
Distrugerea actelor contabile ioanmatyas ioanmatyas Cum se procedeaza la distrugerea actelor contabile dupa 5 ani(receptii si altele) Am receptii din anul 1991 si nu stiu cum sa le distrug legal. (vezi toată discuția)
Expertiza juridica cass4 cass4 se poate face expertiza juridica pt acte contabile ce depasesc 5 ani?ma refer aici la facturi fiscale (vezi toată discuția)