avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... concediere contestata \"tardiv\" - ...CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

concediere contestata "tardiv" - ...CEDO

am contestat preavizul de concediere si apoi concedierea prin precizare la multe zile ...dupa cele 30 inscrise in decizia de concediere. (De fapt nu exista document postal ca mi s-a comunicat mie personal cu semnatura, ci unui membru al familiei, care a avut intentia sa mi-o dea, si nu mi-a mai dat-o ... dar nici asa nu s-a intocmit proces verbal cine e persoana)
Pe fond am castigat . S-a respins prematuritatea si tardivitatea introducerii cererii. Am fost reintegrat 5 luni de zile.
Am pierdut la recurs datorita "tardivitatii".
La revizuire am pierdut. (am invocat plus petita - adica s-a judecat prea mult, "tardivitatea" ( invocata simultan cu "prematuritatea"!) care fusese respinsa pe fond)

Contestatia in anulare este la jumatatea ei si nu mi s-au comunicat cateva hartii legal la recurs. O speta tot cu un preaviz contestat in care respectivul a pierdut. Nu am sperante prea mari, chiar daca mi s-a incalcat dreptul la aparare.

Ce motive serioase as avea pentru CEDO inainte sa imi expire jumatatea de an de rigoare? De unde ar trebui sa incep.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
ContSters83715, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 19:20, 21 Februarie 2011
imi pare rau ca creez disconfort cu cazul meu

am avut avocat un profesor universitar - care a contestat preavizul - care nu se contesta !!! , deci.. nu vreau sa va spun ca nu a zis nimic in instanta, decat " onorata instanta - firma a avut ceva cu salariatul!" asta e tot ce a spus pe fond . ATAT,
nici ca e document sub sanctiunea nulitatii absolute, nici nu am contestat decizia.....ne-am trezit.......cu precizarea la 4 luni dupa ce incepuse procesul......

by the way, in prezent e cercetat pentru sav infr. de constituire a unui grup infractional....poate stiti si cine e, ca l-a dat la tv....

nu pot sa cred ca studentii dansului - contestatu preavizul concedierii !

ca sa ii iau apararea av. meu "canutza om sucit"

TOTUSI..... INSTANTA nu s-a pronuntat nici pe preaviz ! Cum fac sa indrept eroarea domnului profesor de drept ? a instantelor ? si chiar si a mea - ca nu am inteles ce mi se intampla ?

Mai mult av. meu a fost primul care a zis " O SA TE MAZILEASCA "... nu stiu cum l-am suportat atata vreme. SI M-A MAZILIT EL.

Ma cert singur...

Fara putin ajutor nu ma descurc, e multa informatie, chiar daca e f clara. Vreau totusi 1 speta , 2... multumesc

cei 90% sunt cazuri in care Romania a recunoscut incalcarea, si nici vorba in care a respins ..... deci e bine.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
allissa a scris:

1 in primul rand la CEDO NU sunt respinse 90% din dosare

Ba da, acest lucru este vizibil clar in statisticile CEDO pe ultimii 10 ani. De exemplu in raportul pe 2010, 41.000 de mii de aplicatii rezolvate, 2.600 rezolvate prin judecata, din care in 90% s-a constatat incalcarea unui drept garantat prin Conventie. Raportul este aici [ link extern ]

Diferenta de 94% intre 41.000 si 2.600 sunt cele inadmisibile sau scoase de pe rol in urma disparitiei litigiului (prin nedepunerea de documente). O foarte mica parte din cele scoase de pe rol reprezinta acordul amiabil cu statul, de cele mai multe ori petentul continua la judecata odata ce are cazul admisibil.

Alte linkuri in romana care confirma cifra de 90% inadmisibile:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/art...

In prezent, pana la 95% din plangerile depuse sunt declarate inadmisibile. Acest procent ridicat se datoreaza lipsei de suport legal si insuficientei documentatiei depuse la dosar.
CEDO trimite inapoi... intrebari si nelamuriri ( daca uiti sa le trimiti...normal ca respinge) - asta daca nu am inteles din nou gresit ...

reformulez: care sunt conditiile ABSOLUT MINIMALE ? ca sa nu fiu respins in prima faza

1) incheierile de sedinte nelegalizate si hotararile legalizate la fond si recurs (si nimic mai mult)
2) daca nu trimit NICIODATA NICI o traducere nu se mai judeca?
3) daca sunt traducator autorizat e conflict de interese in acelasi proces ca mi-am legalizat traducerile la notar? ( vezi pct 2) mersi
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
V-a scris allissa mai sus unde sa cititi ghidul de completare. Trimiteti tot ce aveti si Curtea va va solicita informatiile lipsa. Deasemenea, trebuie sa stiti ce drepturi garantate prin Conventia EDO v-au fost incalcate.

Aceasta pentru ca dincolo de criteriile formale, mai exista 3 surse ale inadmisibilitatii care trebuie evitate:
- compatibilitatea temporala (incalcarea sa se fi produs din 1994 incoace, Romania ratificand Conventia in 1994)
- compatibilitatea personala (reclamantul sa fie o persoana si sa se indrepta contra unui stat semnatar)
- compatibilitatea materiala (sa aveti un drept incalcat)

Cititi de exemplu si aici [ link extern ] /

Ultimul punct este cel mai important, majoritatea deciziilor de inadmisibilitate privesc faptul ca reclamantul nu a aratat dreptul care i-a fost incalcat. Din acest motiv trebuie sa examinati mai bine care este incalcarea generata prin schimbarea deciziei instantei in cazul dvs. La prima vedere, o asemenea situatie nu reprezinta o incalcare a dreptului la aparare, fiind inerenta in dreptul la recurs, dar dumneavoastra stiti mai bine.
[ link extern ]

1) eu sustin ca in mod eronat tardivitatea nu se refera la tardivitatea actiunii , ci prin confuzie se refera la tardivitatea precizarii actiunii, actiune introdusa inca din faza de preaviz. Introducerea contestatiei in faza de preaviz inseamna ca sunt in termen?

2) Mai mult, nu s-a pronuntat instanta pe legalitatea chiar si a preavizului , considerand ca am contestat ad-literam d o a r preavizul, eu doar am precizat tardiv, dar actiunea in sine nu e introdusa tardiv. Precizarea este tardiva, ca parte a procesului netardiv. Exista tardivitatea precizarii? Precizarea se poate face oricand pe perioada procesului. e un drept.

3) Termenele unei judecati in sine nu reprezinta PROCESE SEPARATE, ca sa afirmi ca precizarea tardiva.... reprezinta un proces de sine statator si separat, rupt de context si de legalitatea preavizului.

4) tardivitatea inseamna sa ma prezint prima oara in instanta dupa cele 30 de zile din decizia de concediere - ceea ce nu e cazul, darr...

5) Dovada comunicarii deciziei de concediere nu este semnata cu semnatura mea, ci cu semnatura altei persoane - membru al familiei sau nu (cand trebuie introdusa plangerea la politie. procuratura pt fals? cat timp as mai avea si cum se cheama procedura) sa nu fiu din nou tardiv :)...cel putin la cererile deja introduse sa se faca expertiza grafologica.. nu mi-a raspuns nici politia nici procuratura... cam ciudat...

6) CEDO - proces inechitabil? lipsa de pronuntare pe legalitatea preavizului, s-a judecat recursul doar pe exceptii , nu si pe fond.

----

(...)
8. În exercitarea acestor remedii, trebuie să fi respectat regulile de
procedură naţionale, mai ales termenele prescrise de acestea. Dacă,
de exemplu, recursul dumneavoastră a fost respins ca tardiv sau pentru
nerespectarea unei reguli de competenţă sau de procedură care vă
poate fi imputată, Curtea nu va putea examina cererea dumneavoastră.
(...)

12. Cu titlu informativ, mai mult de 90% din cererile examinate de
către Curte sunt declarate inadmisibile pentru nerespectarea uneia sau
alteia din condiţiile de admisibilitate mai sus menţionate.

sursa
[ link extern ]

trebuie să completaţi cu grijă
şi lizibil formularul de cerere şi să îl trimiteţi împreună cu toate
documentele pertinente cât mai curând posibil, şi în orice caz nu
mai târziu de 8 săptămâni de la data primei scrisori pe care v-a
adresat-o grefa Curţii.

g) să anexaţi formularului de cerere o listă a tuturor hotărârilor sau
deciziilor pronunţate în cazul dumneavoastră de către o autoritate
publică şi pe care le-aţi menţionat la rubricile IV şi VI, precum şi un
borderou al tuturor documentelor pe care înţelegeţi să le trimiteţi Curţii
ca mijloc de probă (proces-verbal de audienţă, declaraţii de martori,
etc.). Dacă nu aţi făcut-o deja, anexaţi formularului de cerere şi o copie
completă a tuturor acestor documente. Aceste documente nu vă vor
fi returnate. Prin urmare, este în interesul dumneavoastră să
trimiteţi numai copii şi nu originale;
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre cedo categoric categoric Cam cate plangeri intocmesc Romanii anual catre CEDO si cate ajung sa fie luate in considerare anual? (vezi toată discuția)
Raportul pe 2010 al cedo cu privire la romania allissa allissa Pe Site-ul Curtii, in limbile engleza si franceza exista o [b]statistica pe 2010 [/b]unde ... (vezi toată discuția)
Recurs pierdut inseamna contestatie la executare? ContSters83715 ContSters83715 am pierdut un litigiu de munca la recurs, la fond am castigat, am fost reintegrat, mi s-au platit salarii. Cand am pierdut... mi s-a pus in vedere de pe o zi ... (vezi toată discuția)