avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune

Buna ziua,
as vrea sa stiu ce pot face din punct de vedere legal cu privire la un imprumut pe care l-am acordat si care nu mi s-a restituit.
Mentionez ca nu am decat niste mail-uri in care el recunoaste imprumutul si promite ca-i va restitui....
De fapt imprumutul a constat in plati la banci(unde pot demonstra), plata unor asigurari(pot demonstra prin martori ca eu am platit acele asigurari).
Il pot da in judecata pentru inselaciune pe penal?

Multumesc
nu puteti deschide actiune in penal in speta descrisa de dvs.
modalitatea corecta si legala este sa intentati proces civil si prin care sa solicitati instantei obligarea paratului la returmnarea sumei de bani imprumutata si cu dobanda stabilita(dobanda nu poate depasi pe an dobanda bnr+ maxim 50%, chiar daca a-toi stabilit altceva; ase vedea legea cametei nr 61/2 aprile 1931,cotroborata cu OUG nr 5/2000
nu este vorba nici de inselaciune si nici abuz de incredere.
oricum primul pas ar fi sa il notificati prin intermediul unui executotr judecatoresc.
cum nu aveti un inscris,fie el si olograf, va fi destul de dificil sa dovediti acordarea imprumutului.Dar nu imposibil
Multumesc....singurele dovezi prin care el recunoaste ca a fost imprumutat si suma de bani....sunt niste mail-uri in care el promite restituirea banilor....speram ca ele pot fi probe....
si mai sunt martori care stiu faptul ca eu i-am platit creditele la banci si asigurarile....si ca ele au fost sub forma de imprumut.....
nu vreau dobanda la bani....doresc macar restituirea integrala a banilor....

pentru edificarea mai exacta in problema dvs, va supun atentiei urmatoarele:
"În ceea ce priveşte acţiunea civilă, este obligatoriu să aveţi fie un act autentic, fie un act scris de mână (chitanţă) de la persoana pe care aţi împrumutat-o cu banii, deoarece va trebui să dovediţi susţinerile dv. Proba cu martori, din păcate, este inadmisibilă deoarece în conformitate cu art. 1191 Cod civil "dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeşte suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic sau prin act sub semnătură privată". Cu toate acestea, proba cu martori va fi admisă, iar regulile de mai sus nu sunt aplicabile dacă există un început de dovadă scrisă, adică o chitanţă a aceluia care a împrumutat banii. De asemenea, nu este necesar un asemenea act în situaţia în care banii au fost împrumutaţi unor rude sau prieteni, sens în care poate fi promovată o acţiune de restituire împrumut, fără a mai fi necesar un astfel de înscris. În cazul în care persoana pe care aţi împrumutat-o cu bani nu se află nici în categoria rudelor, nici în cea a prietenilor, în condiţiile în care veţi solicita proba cu martori pentru dovedirea acţiunii aceasta va fi respinsă ca inadmisibilă, având în vedere textul de lege precizat mai sus."
sper sa va fie de folos
Care este valoarea sumelor care va sunt datorate de respectiva persoana ?
Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

inselaciune nu e decit daca demonstreaza ca i-a promis un termen de restituire a banilor.

Infracţiunea de abuz de încredere este prevazută şi pedepsită de art. 256. Cod Penal şi este definită ca fiind , însuşirea unui bun mobil al altuia , deţinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui , se pedepseşte închisoare de la 3ani sau cu zile – amenda

Alte discuții în legătură

Am si eu o problema si va rog sa imi dati un sfat chaka935 chaka935 Datorez o suma de bani (100 mil) la un coleg care mi i-a imprumutat pentru a plati o datorie la banca, nu am nici un angajament scris cu el ,eu nu pot sa ii ... (vezi toată discuția)
Proba inregistrare audio cu aplicatie reportofon al3x_nistor al3x_nistor Am imprumutat un \"prieten\" cu o suma de bani pentru reparatia unei masini. Mi-a promis ca imi va da o parte din profit cand se va materializa. Nu am incheiat ... (vezi toată discuția)
Cum se pot recupera niste bani imprumutati? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu cum se pot recupera niste bani imprumutati,daca imprumutatul nu mai doreste returnarea acestora. Precizez ca ... (vezi toată discuția)