avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit pe dividende vs impozit nerepartizat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit pe dividende vs impozit nerepartizat

Buna ziua! Sunt asociat al unui SRL din 2008, cu 50% din capitualul social.
De curand, noua noastra contabila ne-a spus un lucru pe care il inteleg ca fiind absurd si anume: profitul pe anul 2009, trecut in balanta la sfarsit de an in cont 117 si declarat in decizia AGA ca impozit nerepartizat, din care s-au acoperit mai apoi platile cu impozitul minim pe 2010, trebuie oricum transformat in dividende - iar apoi platit impozitul aferent.
Este posibil asa ceva? Contabila spune ca din 2009 nu mai poate exista impozit nerepartizat, conform unei modificari in codul fiscal - imi scapa acum legea/ordonanta.

In acest caz, doresc o solutie. Evident ca din profitul pe 2009 s-au facut cheltuieli in firma... Banii respectivi nu mai exista in acest moment decat in proportie de ~50%... Pe 2010 se va raporta un profit modest, pe care dorim sa il reinvestim. ...
Inca nu ne-am confruntat cu un control, insa dorim sa le avem pe toate in regula...

Exista vreo posibilitate prin care putem sa nu platim dividendele pe 2009?

Daca nu, exista vreo posibilitate prin care sa justificam dividende mai mici decat profitul raportat? Din pacate, nu am avut rezerve legale si nici de alt fel, pentru ca vorbim de sume destul de mici - pana in 2000 de euro (profit).

Va multumesc pentru orice lamurire... :bow:
Cel mai recent răspuns: avatarstuff , utilizator 15:12, 10 Februarie 2011
Impozitul pe dividende se plateste doar in cazul in care exista o Hotarare AGA de repartizare a dividendelor, in felul urmator:
ART. 36
Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende
(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.
(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/plătit unei persoane juridice române.
(3) Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor.

Deci, in cazul in care profitul a fost trecut la rezultatul reportat, fara a fi distribuit la dividende prin Hot AGA, nu aveti de plata niciun impozit. Rezultatul reportat poate ramane nerepartizat cat doriti, si se poate repartiza ulterior pentru dividende, acoperirea pierderilor contabile din anii urmatori, etc.
Va multumesc pentru raspuns si imi cer scuze pentru confuzia impozit/profit, eram grabita si nu am mai apucat sa editez.
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende filip lumi filip lumi In anul 2009 am repartizat o parte din profitul net, aferent anului 2008, in contul 117, la cerintele banci. Pot repartiza acum , in 2010, aceasta suma in ... (vezi toată discuția)
Modalitate de repartizare a profitului reportat lory_g lory_g O societate comerciala nu si-a distribuit profitul din anul 2006. Suma totala (conform balanta ianuarie 2010)din contul creditor 117 este de 9 449 ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)