avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactii terenuri / Carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactii terenuri / Carte funciara

Buna ziua,

Sunt interesat sa achizitionez un teren intravilan de aprox.600 mp.
Folosinta terenului: FANEATA
Alte informatii: terenul nu este inscris in cartea funciara.

Doresc sa stiu, pe langa pretul propriu-zis al terenului, pentru proprietar, la ce alte costuri sa ma mai astept, si cat de mult ar dura procedural.
Mai exact, as dori sa stiu ce implica inscrierea unui teren in cartea funciara (costuri si timp), ce implica schimbarea folosintei terenului din faneata in teren pentru locuinta, la ce taxe notariale sa ma astept (si cine le plateste, cumparatorul sau vanzatorul) si deasemenea, orice alte informatii pe care le considerati relevante si care imi vor fi de ajutor!

Va multumesc foarte mult !
Toate cele bune !

PS: sper ca am incadrat acest subiect in categoria potrivita, rog cu indrumarea catre categoria corecta, in situatia in care trebuia postat in alta parte. Binenteles, daca se poate! Multumesc!

Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 20:30, 8 Februarie 2011
Inainte de a-l cumpara veti incheia cu proprietarul un antecontract de vanzare-cumparare si veti achita pretul sau o parte din pret, pentru a va asigura ca va fi terenul dvs..In functie de suma veti plati o taxa notariala. Se procedeaza la efectuarea cadastrului si inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate in favoarea actualului proprietar (vanzatorul) .Se plateste expertul cadastral (in jur de 1000 lei in functie de zona, suprafata ,negociere etc.)si inscrierea in Cartea funciara 3-4oo lei (in functie de zona ,suprafata).Veti stabili cu vanzatorul cine plateste aceste taxe ,de obicei cumparatorul desi cad in sarcina vanzatorului . Dupa intabulare mergeti din nou la notar si inchjeiati actul de vanzare-cumparare propriu zis ,dupa care notarul va trimite la Cartea funciara actul pentru a va inscrie dreptul dvs. de proprietate (al cumparatorului). Durata :cam 30 de zile sau mai mult.Terenul este intravilan asa ca veti solicitaulterior la Primaria locala autorizatia de constructie . Succes!
În mod normal taxele necesare întabulării le suportă vânzătorul. Dar nu e literă de lege, așa că rămâne la învoiala părților.
Întabularea presupune angajarea unui expert topometrist care să întocmească documentația cadastrală a terenului în baza căreia se va putea deschide o foaie de carte funciară pentru acel teren. Cât costă veți afla doar întrebând un topometrist.
Costul actelor la notar va fi mai mic dacă o să cumpărați terenul având categoria de folosință fâneață. Cu siguranță este mai scump cel de construcții. Ulterior veți suporta dumneavoastră costurile pentru schimbarea categoriei de folosință.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii SaraDenisa SaraDenisa Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti ... (vezi toată discuția)
Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Buna ziua, Situatia este in felul urmator: un teren situat intravilan intr-o mica localitate din judetul Arges Terenul se vinde in decembrie 2004, ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca proprietate pe care vreau sa o cumpar e in regula cu actele? annypetean annypetean Vreau sa cumpar o casa cu teren la tara, cine ne a arata terenul zice ca e imputernicit, dar eu as vrea sa verific daca ceea ce am vazut este in regula si pe ... (vezi toată discuția)