avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum aflu daca proprietate pe care vreau sa o cumpar e ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum aflu daca proprietate pe care vreau sa o cumpar e in regula cu actele?

Vreau sa cumpar o casa cu teren la tara, cine ne a arata terenul zice ca e imputernicit, dar eu as vrea sa verific daca ceea ce am vazut este in regula si pe acte, mp, localizare, extravilan, intravilan. E prima data cand fac o investite si nu ma pricep deoloc. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bozgan Claudia , utilizator 22:08, 12 Octombrie 2021
in primul rand trebuie sa solicitati vanzatorului sau imputernicitului acestuia actele de proprietate (actele prin care a dobandit: contract de vanzare-cumparare, ctr. donatie, certificat de mostenitor, sentinta, titlu de proprietate, etc )

in al doilea rand, trebuie sa vedeti daca imobilul pe care doriti sa-l achizitionati este inscris in cartea funciara ( daca e teren cu constructie, musai sa fie inscrisa si constructia, pt mai multa siguranta).

dupa care, mai solicitati, in functie de situatia actelor de proprietate, procura celui care vinde pentru proprieatar, schita a terenului si constructiei, certificat de atestare fiscala, documentatie cadastrala (in situatia in care terenul a fost dezmembrat), autorizatie de constructie si certificat de urbanism de dare in folosinta, adeverinte de la primarie cu privire la terenul respectiv. sunt situatii in care de exemplu un teren in suprafata totala de 1000 m.p. e descris astfel in Cartea Funciara (reiese din extrasul de informare) 200 curti constructii si 800 faneata. situatie in care nu este avantajos deoarece schimbarea categoriei de folosinta a unui teren care este faneata in curti constructii nu mai e posibila.

oricum, pe langa faptul ca proprietarul, daca are interesul sa vanda, va v-a pune la dispozitie toate aceste acte, daca faceti rost de datele de carte funciara (nr de carte funciara si numar top sau cadastral, puteti face un studiu de carte funciara sa vedeti istoricul cartii).

ca si cumparator, in momentul in care va hotarati sa cumparati, aveti posibilitatea sa alegeti notarul public unde se va face actul. drept pentru care, solicitati toate amanuntele inainte de semnarea actelor. daca va hotarati sa dati avans, nu dati bani fara acte facute (respectiv antecontract/promisiune bilaterala de vanzare-cumparare) cu respectarea tuturor conditiilor legale.

puteti opta pentru un expert topo care sa faca o verificare cu privire la pozitionarea imobilului, daca caracteristicile imobilului si coordonatele acestuia corespund cu situatia reala. (aceasta va costa suplimentar si nu sunt multi care opteaza pentru ea tocmai din considerente de bani)

vedeti ce va pune la dispozitie. (ca si acte) ca sa ne putem gandi ce ar trebui sa mai cereti suplimentar.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
antonia77, utilizator
Va multumesc frumos !!! O zi buna !
As vrea sa aflu daca pe str scolii Nr 62 romanesti Craiova exista act de proprietate
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2021
Bozgan Claudia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor descifrare acte teren alexandrer alexandrer Buna seara! Voiam sa cumparam un teren, am fost, am vazut si ne-am pus de acord. In seara aceasta am primit de la notar o varianta a promisiunii bilaterale ... (vezi toată discuția)
Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Buna ziua, Situatia este in felul urmator: un teren situat intravilan intr-o mica localitate din judetul Arges Terenul se vinde in decembrie 2004, ... (vezi toată discuția)
Tranzactii terenuri / carte funciara ACBE ACBE Buna ziua, Sunt interesat sa achizitionez un teren intravilan de aprox.600 mp. Folosinta terenului: FANEATA Alte informatii: terenul nu este inscris in ... (vezi toată discuția)