avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte indiviza din terenul pe care s-a construit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte indiviza din terenul pe care s-a construit un imobil

Buna ziua,
As dori sa stiu cum se calculeaza cota parte indiviza dintr-un teren de 600mp pe care s-au construit 10 apartamente( coeficientii de calcul).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 10:13, 10 Februarie 2011
conventional.
de obicei fiecare apartament primeste o cota mai mica sau mai mare in functie de suprafata pe care o ocupa. banuiesc deci ca se imparte suprafata terenului la suprafata totala a tuturor apartamentelor pentru a se afla cati mp. teren in indiviziune revin pentru fiecare mp de apartament, dupa care se inmulteste acest rezultat cu suprafata fiecarui apartament pentru a obtine cota aferenta acestuia.
ordin 634/2006
nota la anexa 9 :
"În cazul în care cotele-părţi nu sunt înscrise în actele de proprietate, acestea se vor calcula pentru fiecare apartament sau a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu, după cum urmează:
I. Pentru proprietăţile comune:
Cpc = Ki x STpc unde Ki = Suap/STuap
II. Pentru terenul de sub construcţie:
Cpt = Ki x St unde St = S(construită la sol) + S(trotuar)
Cpc - cota-parte proprietate din părţile comune ale clădirii/blocului aferentă fiecărui apartament sau a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu;
Suap - suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu;
STuap - suprafaţa utilă a tuturor apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu;
STpc - suprafaţa totală proprietate comună din condominiu;
Cpt - cotă-parte proprietate teren;
Ki - coeficient cotă-parte proprietate părţi comune, specifică pentru fiecare apartament sau a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu, respectiv a terenului aferent.
Procedura de calcul a cotei de proprietate aferentă unei locuinţe sau a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă dintr-o clădire sau bloc care se constituie în condominiu are la bază prevederile art. 45 din
Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 400/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Suprafaţa utilă a apartamentului (Suap) este suma tuturor suprafeţelor utile ale încăperilor cuprinzând: camera de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor, pragurile golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până
la 1,00 m, nişele de radiatoare, precum şi suprafeţele ocupate de sobe şi cazane de baie (câte 0,50 m2
pentru fiecare sobă şi cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuinţelor duplex
nu se cuprinde rampa de acces, conform Anexei nr. 1 din Legea locuinţei nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
Proprietatea comună include toate părţile din condominiu care nu sunt părţi dintr-un apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.
Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât cea de locuinţă (Suap), împreună cu cota-parte indiviză
din proprietatea comună (Cpc), inclusiv terenul (Cpt), reprezintă parcela individuală de proprietate imobiliară.
În scopul deschiderii Cărţii Funciare Colective, datele vor fi preluate din Cartea de Imobil a blocului."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)
Spatiul locuibil ovidiu78tz ovidiu78tz Va rog sa ma lamuriti daca sunteti amabili care este definitia spatiului sau a imobilului locuibil deoarece la aplicarea TVA de 5% unul ditre criterii este ... (vezi toată discuția)
Calcul cote pentru teren curte - casa multifamiliala noua elenaz elenaz Buna ziua, Detin in coproprietate cu inca 6 prieteni un teren. Fiecare are o cota parte diferita - in functie de banii pusi la achizitionarea terenului. ... (vezi toată discuția)