avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul cote pentru teren curte - casa multifamiliala ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul cote pentru teren curte - casa multifamiliala noua

Buna ziua,
Detin in coproprietate cu inca 6 prieteni un teren. Fiecare are o cota parte diferita - in functie de banii pusi la achizitionarea terenului. Dorim sa costruim pe acest teren o vila cu mai multe apartamente, diferite ca suprafata, iar la subsol parcare. Din cate stim la intabularea fiecarui apartament se va inscrie in actele de proprietate ale apartamentului si cota parte la suprafetele comune (casa scarii, rampa acces garaj), numarul de locuri de parcare asociat apartamentului, precum si o cota parte la teren.
Intrebarea este daca exista vreo lege care sa specifice cum se calculeaza cotele pentru teren - curtea ramasa si amprenta casei. Daca se face in functie de suprafetele utile/construite ale apartamentelor, sau de numarul de apartamente, sau cum? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 22:52, 11 Iunie 2009
Legea114(legea locuintei:
COTA-PARTE [%]= suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie x 100.
INDIVIZA suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor cu alta destinatie

Suprafata locuibila este suprafata desfasurata a incaperilor de locuit. Ea cuprinde suprafata dormitoarelor si a camerei de zi.
- Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
- Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1,00 m, nisele de radiatoare, precum si suprafatele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,50 m2 pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei.
- Suprafata construita pe locuinta, prevazuta in tabelul B, este suma suprafetelor utile ale incaperilor, logiilor, balcoanelor, precum si a cotei-parti din suprafetele partilor comune ale cladirilor (spalatorii, uscatorii, casa scarii, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea si evacuarea deseurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adauga suprafata aferenta peretilor interiori si exteriori ai locuintei; in cazul incalzirii cu combustibil solid, se adauga suprafata aferenta sobelor si cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafatele aferente boxelor de la subsol si ale garajelor care pot fi prevazute distinct.
IMPORTANT: Suma cotelor-parti indivize exprimate in procente (de exemplu:
3,1 % apartinand proprietarului X) ale tuturor proprietarilor din cladire sau tronson de cladire sau scara pentru care s-a constituit asociatia de proprietari trebuie sa fie egala cu 100. Daca rezultatul nu este egal cu 100 (aspect des
intalnit), conform cotelor-parti indivize inscrise in actele de proprietate, atunci cota-parte indiviza se recalculeaza conform formulei de mai sus de baza fiind suprafata utila specificata in actul de proprietate. Daca nici suprafata utila nu esteclara, nu este precizata in actul de proprietate atunci fie se apeleaza la serviciile unui expert tehnic de specialitate fie se echivaleaza suprafata utila cu media suprafetelor utile de deasupra si de dedesubtul suprafetei care se doreste a fi estimata cu acordul proprietarului respectiv iar daca acordul proprietarului nu poate fi obtinut printr-o consemnare intr-un proces-verbal semnat de membrii Comitetului Executiv.


Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
marius cioca, utilizator
Nu cred ca raspunsul d-lui @marius cioca este cel asteptat de autorul topic-ului. Poate fi un punct de plecare, dar am banuiala ca un raspuns corect poate fi formulat numai de specialisti. Sunt prea multe variabile in joc si inca nu v-ati apucat de treaba... Da, este bine sa stiti de la inceput care va sunt drepturile si obligatiile, altfel din prieteni deveniti dusmani si-i pacat! Apelati la specialisti.
Va doresc sa alegeti cea mai inteleapta decizie.
Cu stima,
Pentru suprafetele comune acestea se impart procentual in functie de suprafetele apartamentelor - aceste suprafete oricum vor fi calculate si specificate de catre proiectantul de arhitectura.
Pentru teren raspunsul il aveti in insasi actul de vanzare-cumparare - acolo sigur este specificata cota parte a fiecaruia si nu are legatura cu suprafata apartamentului.
Oricum in situatia aceasta veti fi toti 6 coproprietari pe tot imobilul pentru faza de autorizatie de construire, executie, receptie la finalizarea lucrarilor, urmand sa faceti ulterior un act de partaj si sa il impartiti dupa cum doriti - cu separare cadastrala si tot ce trebuie. Daca atunci veti dori sa atribuiti fiecarui apartament o suprafata de teren proportionala cu suprafata apartamentului o puteti face daca sunteti toti proprietarii de acord. Daca sunt doar 6 apartamente fiecare dintre voi poate sa isi opreasca in acte suprafata de teren pe care o are aferenta conform contractului de vanzare-cumparare al terenului. Din cate stiu nu este nici o reglementare legislativa care sa lege automat suprafata de teren de cea a apartamentului, chiar se poate sa aveti un apartament proprietate si terenul doar in folosinta pe durata existentei constructiei (Legea 112 de exemplu).
Ar fi bine sa stabiliti procentele de investitie si impartire clar de la inceput ca sa nu apara discutii ulterior (se pastreaza aceleasi de la teren si la investitia in imobil, sunt altele in functie de suprafata apartamentelor etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa - calcul supafata utila NLaurentiu NLaurentiu Buna Am si eu o intrebare, vreau sa imi cumpar un apartament prin prima casa si mi sa spus ca se calculeaza suprafata utila. Intrebarea mea este: Cum se ... (vezi toată discuția)
Suprafata construita bloc 1977 characlan11 characlan11 Buna seara.Suprafata construita a unui apartament este diferita de ce este pe CF.Un inginer de cadastru mi-a spus ca se poate sa fie CF gresita si ca este ... (vezi toată discuția)
Suprafata utila cornel1592 cornel1592 Doresc să aflu dacă în suprafaţa utilă a unui apartament sunt incluse balcoanele, terasele,boxele şi dacă aceasta poate fi egală cu ... (vezi toată discuția)