avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine construieste gardul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine construieste gardul?

Cine ma poate lamuri cu urmatoarea problema. M-am mutat la tara, la 3 km de Arad, si niciunul din vecinii mei nu vrea sa faca gard. Am solicitat prin act oficial Primariei de comuna sa imi comunice ce prevede legea locala (unii spuneau ca vecinul din dreapta, celalalt vecinul din stanga, etc). Primaria imi zice ca in "comuna noastra cutuma e ca nu se ingradesc gradinile"). Ce fac eu in situatia asta? Ingradesc toata proprietatea? Nu exista nimic care sa ii oblige pe fiecare din ei sa contribuie cu jumatate din costuri? Multumesc... Viata la tara :)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:36, 18 Noiembrie 2008
multumesc
sergiulica a scris:

BUNA ZIUIA!am si eu o intrebare referitor la tema asta!!dar daca eu imi fac gard,imi imprejmuiesc proprietatea si dupa aceea(desi veciniii nu participa cu nici un ban la el) domnii vecini spun ca eu am intrat un metru la ei ce posibilitate am?tin sa preciyey ca eu nu am mers cu nici un centimetru in bucatica vecinilor dar ei asa spun.ma rog..si ma tot ameninta ca ma da in judecata doar doar le fac pe pllac..pot sa chem domnii de la proimarie sa stabiloeasca exact hotarul sau cum?va multumesc anticipat...

Nu este de competenta primariei problema dvs.
In cazul in care va cheama in judecata, prin cerere reconventionala puteti sa le cereti jumatate din valoarea gardului construit de dvs.
sergiulica a scris:

daca eu imi fac gard,imi imprejmuiesc proprietatea si dupa aceea(desi veciniii nu participa cu nici un ban la el) domnii vecini spun ca eu am intrat un metru la ei ce posibilitate am?tin sa preciyey ca eu nu am mers cu nici un centimetru in bucatica vecinilor dar ei asa spun.ma rog..si ma tot ameninta ca ma da in judecata doar doar le fac pe pllac..pot sa chem domnii de la proimarie sa stabiloeasca exact hotarul sau cum?

Primăria nu are nici o legătură în ceea ce priveşte delimitarea proprietăţilor private!;)
Dacă vă ameninţă că vă dă în judecată, răspundeţi-le vecinilor că de abia aşteptaţi acest lucru pentru a vă restitui jumătate din contravaloarea gardului, la acre erau obligaţi să contribuie prin lege.
Ameninţări sunt pe toate drumurile...... Potrivit Codului civil, cel ce face o cerere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească (art. 1169). Eu cred că v-aţi făcut grăniţuirea conform unei expertize topo în baza căreia aţi avut limitele de hotar, nu după ureche... :D
Oricum, un astfel de proces durează şi costă: avocaţi, expertiză, cercetare la faţa locului etc.
Nu vă speriaţi de aceste ameninţări, fiecare este liber să dea în judecată pe cine vrea şi când vrea, dar de la a vrea (să dea în judecată...) şi până la a putea (să câştige procesul...) este cale lungă........:D
Multumesc frumos pentru raspunsuri.mi-ati dat un pic de curaj pentru ca astia ma inebunescj!!!multumesc....
buna ziua!am si eu o problema asemanatoare.am cumparat o proprietate la tara,bine inteles ca nu erau garduri construite decat pe o portiune de 60 de metri la vecinul din stinga,asa ca am inceput sa fac eu gard de scindura ca la asta miau zis de la primarie ca nu miar trebui autorizatie,nu am pretins nici un ban de la vecini nici din stinga nici din dreapta (precizez ca este vorba de 500 metri lineari de gard)in final am ajuns la cei 60 de metri de gard care ierea din plasa de sirma de 30 de ani si pe niste bondoci care daca puneam mina pe ei cadeau,am scos bondoci si am pus alti noi pe aceleasi gauri care erau cei vechi,am pus lantu de gard si scindura pe partea de bondoc dinspre vecin toate astea cu acordul vecinului plus ca nici cel din stinga nici cel din dreapta nu au cadastru(dar au tinut neaparat sal vada peal meu#-o).acum a venit copilul vecinului de la orasi,in vizita bine inteles,si mia spus ca vine si da jos cei 60 de metri de gard ca nu lam facut bine,in opinia lui trebuia sa pun lantul si scindura pe partea dinspre mine a bondocilor.acum eu nu stiu daca el are dreptate sau eu,iam spus sa aiba rabdare sa ma interesez daca este cum spune el si daca este asa o sal pun pe partea mea.bine inteles ca cei de la primarie nu au stiut sa ma lamureasca.poate sa ma lamureasaca si pe mine cineva?
va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)
Diferente de suprafete bursul bursul Buna ziua! Am cumparat o casa 1 - In actul de vinzare-cumparare scrie ca sint 136mp si in cadastru 129mp Vecinul din stinga sustine ca i-am furat (de ... (vezi toată discuția)