avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - de unde sa incep?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - de unde sa incep?

Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie:
Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am descoperit testamentul bunicii mele materne, act prin care bunica lasa mamei mele toate bunurile mobile si imobile aflate in posesia sa la data decesului. Acest testament nu a facut obiectul unei dezbateri succesorale. Sunt total nelamurita in legatura cu posibilitatea de a mai deschide o dezbatere succesorala deoarece:
- testamentul a fost redactat in 1973 (este autentificat la Notariatul de stat);
- mama mea a decedat in 1976 iar bunica mea a decedat in 1977;
- dupa decesul mamei mele, tata s-a recasatorit;
In conditiile prezentate nu stiu daca mai pot face ceva si de unde ar trebui sa incep. Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi si nu in ultimul rand, SARBATORI FERICITE!
Cel mai recent răspuns: Langa Geta , utilizator 11:37, 27 Decembrie 2009
Va propun ca sa mergeti cu actele pe care le aveti la un notar, deoarece:

1. Toate succesiunile in care nu exista neintelegeri se dezbat la notar;
2. Notarul, in cunostitinta de cauza, poate sa va ofera o soltutie.

Cu titlu informativ pot sa va spun, ca:

1. Mama Dvs. a decedat cu un an inaintea bunicii, deci testamentul este caduc, iar mama Dvs. nu a putut sa mosteneasca nimic de la bunica;
2. In sensul celor de mai sus, Dvs. ati mostenit totul, daca bunicul Dvs. a decedat inaintea bunicii Dvs. si nu exista alti nepoti (descendenti);
3. Mama Dvs. vitrega este mostenitoara rezervatara, deci are dreptul la o parte din succesiunea respectiva.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
ContSters77883, utilizator
Multumesc pentru sfat dar, din cate inteleg, situatia se complica destul de tare deoarece:
1.- bunicul era decedat la data redactarii testamentului dar bunica mea avea 3 copii (inclusiv mama) si 6 nepoti;
2.- la momentul actual nici unul din copiii bunicii mele (2 fiice si un fiu) nu mai sunt in viata;
3.- toti nepotii bunicii mele (copiii celor 2 fiice) sunt in viata si de asemenea este inca in viata sotia fiului bunicii mele;
4.-bunicul meu mai avea o fiica dintr-o casatorie anterioara care, la momentul actual nu mai este in viata dar care are 2 fii in viata;
5.-nu-mi este clar care este dreptul mamei mele vitrege in aceasta problema deoarece casatoria cu tatal meu a intervenit dupa decesul bunicii si nu a avut nici un aport la masa succesorala in discutie;
1. Toti descendentii a unei persoane sunt mostenitori rezervatari, adica au drept la o anumita parte din masa succesorala. Data redactarii testamentului nu este relevanta, singura data relevanta este data decesului.
2. Succesorii unei persoane pot veni la mostenire prin reprezentare a persoanei respective, adica copii lui X pot culege mostenirea lui X repreneztandu-l pe X. Este relevant, care dintre descendenti a fost in viata la momentul decesului.
3. Nepotii pot veni la mostenire, fie prin reprezentare (parintii lor au fost in viata la momentul decesului, dar a decedat inaintea discutarii sucesiunii).
4. Descendentii mai apropiati (copii) le inlatura de la succesiune pe cei mai indepartati (nepotii) -- atentie la faptul ca copii pot fi reprezentati de nepoti (punctul 3).
4. Fii bunicului Dvs. vor fi reprezentati de copii lor.
5. Dreptul mamei Dvs. vitrega este un drept legal (adica consfintita de lege) -- sotul supravietuitor vine la mostenire in concurenta cu orice alta clasa de mostenitori legali es fiind in acelasi timp si mostenitor rezervatar.
6. Succesiunile vor fi discutate in ordinea deceselor internvenite.

Notarul va cita la discutarea fiecarei succesiuni persoanele interesate (mostenitorii legali si/sau testamentari), si va proceda la impartirea masei succesorale in concordanta cu testamentul si dispozitiile legale cu privire la mostenire.
Inca o data, multumesc! Toate drumurile duc la....notar! SARBATORI FERICITE si LA MULTI ANI!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire fara testament ContSters91464 ContSters91464 Cazul de fata e destul de complicat pt mine si incerc sa-l descriu cat mai clar. O doamna singura, in varsta, cu doi copii(fete). Una din fiice decedeaza, ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)
Identificarea moștenitorilor simioncarmen simioncarmen mama cu tatal vitreg au construit o casa. Eu sunt unica fiica (din partea mamei), tatal vitreg nu are rude de gradul 1. Dupa moartea lor cine mosteneste casa? ... (vezi toată discuția)