avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatorului

Avand in vedere ca sfaturile dumneavoastra mi-au fost de un real folos, indraznesc sa va consult din nou intr-o problema foarte delicata.
- Exista vreo modalitate legala prin care o cerere de concediu de odihna aprobata de catre directorul general sa fie revocata tot de catre el in cazul aparitiei unor situatii de urgenta (predare proiect) ?

- O alta intrebare ...... ROI-ul transmis pe e-mail catre toti angajati se considera a fi insusit dee catre acestia?

Multumesc foarte mult.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 5 Mai 2008
1.Da, pe principiul cine poate mai mult, poate si mai putin: angajatorul are dreptul la rechemarea din CO a salariatului, deci va avea si dreptul sa ii reprogrameze Co in alta perioada, motivat de situatia urgenta cu predarea proiectului.
2. ROI trebuie comunicat angajatilor-trebuie sa aveti dovada comunicarii ori e-mailul nu stiu daca va ofera aceasta dovada. Eventual o retea de e-mailuri de serviciu:-/ Dar nu cred ca inspectorii de munca vor fi incantati de aceasta modalitate
De ce nu distribuiti sefilor de compartimente ROI-ul cu dispozitia sa obtina semnaturile de luare la cunostinta de la subordonati? Si ROI-ul trebuie afisat la loc vizibil - faceti un proces-verbal de afisare - azi data de...am procedat la afisarea ROI in punctul y si pct z si pastrati-l anexat ROI-ului.
Din punctul meu de vedere, este posibila revocarea acordului dat pentru efectuarea concediului, avand in vedere ca se prevede in Codul Muncii chiar posibilitatea rechemarii salariatului aflat in concediu: Art. 146(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

In ceea ce priveste ROI-ul, acesta produce efecte catre angajati de la momentul luarii la cunostinta de catre acestia din urma. Conform Art. 259 (1) din Codul Muncii "Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora." In afara de prevederea din Codul Muncii conform careia regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului, consider regulamentul poate fi "comunicat" si in alte moduri (de ex, prin email, intranet etc) si ca efectele lui se produc fata de salariati de la momentul comunicarii. Regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului (chiar daca se redacteaza in consultare cu sindicatul/reprezentantii angajatilor) astfel incat de la momentul luarii la cunostinta, angajatii trebuie sa il respecte.

Toate cele bune!
multumesc foarte mult...diana persa:)


multumesc frumos CVM:)
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Intreruperea concediului de odihna poate interveni la cererea salariatului, pentru motive obiective, dar si la initiativa angajatorului care il poate rechema pe salariat din concediu in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.
In ipoteze rechemarii, angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de aceasta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

Dupa adoptarea lui, regulamentul urmeaza sa fie adus la cunostinta salariatilor. El se afiseaza la sediul angajatorului (art.259 alin.4) si produce efecte de la data incunostiintarii (art.259 alin.1).
In conditiile in care nu toti salariatii au acces la internet, ce se intampla? :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rechemare c.o Salariatul trebuie sa fie de acord cu rechemarea sa din concediul de odihna? El poate refuza sa se intoarca la munca in urma unei rechemari?Daca acesta a luat ... (vezi toată discuția)
De cate ori pot fi rechemat din concediu pioneer390 pioneer390 Sunt agent securitate, iar in timpul concediului de odihna am fost rechemat la lucru. Stiu ca este legal se ma recheme, mi-a si dat restul zilelor de concediu, ... (vezi toată discuția)
Regulament ordine interioara monik monik buna ziua! am si eu 2 intrebari legate de regulamentul de ordine interiaora al unei SC: 1. pentru aducerea la cunostinta salariatilor, este nevoie ca fiecare ... (vezi toată discuția)