avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament ordine interioara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament ordine interioara

buna ziua! am si eu 2 intrebari legate de regulamentul de ordine interiaora al unei SC:
1. pentru aducerea la cunostinta salariatilor, este nevoie ca fiecare salariat sa semneze sau e suficient ca ROI-ul a fost afisat la sediul angajatorului?
2. daca in timp se aduc modificari la ROI, de fiecare data salaritii trebuie sa semneze ca au luat la cunostinta despre aceste modificari sau e suficient ca ROI-ul modificat sa se afiseze la sediul angajatorului?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:09, 30 Martie 2011
Art. 259. - (1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul re gulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
Art. 260. - Orice modificare ce intervine în conţinutul regul amentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute la art. 259.
Art. 261. - (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

Este obligatoriu de a fi adus la cunostinta salariatilor, inclusiv cand se aduc modificari sau completari si de a fi afisat la sediul unitatii. Modul de aducere la cunostinta il hotaraste conducerea impreuna cu sindicatul sau reprezentantul salariatilor. Este recomandat a se lua semnaturile salariatilor de luare la cunostinta.
multumesc! am citit si prevederile CM, insa nu se specifica exact cum tebuie adus la cunostinta. in CM se spune ca ROI trebuie afisat la sediul angajatorului, iar apoi spune ca aducerea la cunostinta salariatilor se face potrivit ROI, CCM etc..asa ca nu e f clar cum tb sa se procedeze in practica.

faptul ca salariatii tb sa semneze de luare la cunostinta e obligatoriu sau facultativ (astfel ca afisarea e suficienta)? asta ar fi intrebarea mea..
multumesc anticipat!
Ba este foarte clar:
"Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul re gulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern."

Afisarea nu este suficienta. Stabiliti prin regulament modul concret de informare (in adunare cu toti salariatii, in sedinte pe compartimente, la efectuarea instructajului de protectia a muncii, editare si distribuire brosura, etc.)
Faptul ca l-ati afisat nu inseamna ca l-ati adus la cunostinta sau ca aveti garantia ca fiecare salariat l-a citit. Intrun eventual conflict va trebui sa dovediti ca salariatului i-a fost adus la cunostinta.




multumesc frumos!
Cand un salariat semneaza un CIM el trebuie sa semneze si pentru ca a citit CCM aplicabil unitatii (si inscris si in CIM) si Regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara ginnyy ginnyy cum pot face dovada ca un salariat a luat la cunostinta de Regulamentul intern afisat la avizier? va multumesc! (vezi toată discuția)
Afisare /transmitere act intern ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog mult sa imi spuneti cum ar trebui procedat in cazul urmator: - un Regulament intern a fost dat spre aplicare la data de 01.02.2014 - ... (vezi toată discuția)
Regulament intern pati pati Buna ziua Exista obligatia semnarii regulamentului intern de catre angajati? Daca nu, cum facem dovada ca le-a fost adus la cunostiinta? Este suficienta ... (vezi toată discuția)