avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj tehnic intrerupt
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj tehnic intrerupt

Buna ziua.
Perioada de somaj tehnic poate fi intrerupta pentru anumite intervale de timp in care sa-mi desfasor activitatea normal? De ex: pot fi in somaj tehnic 3 saptamani, apoi 1 saptamana in activitate, apoi iar in somaj tehnic, iar activitate, etc.? Mentionez ca aceasta este intentia societatii unde sunt angajat; este posibil asa ceva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: automat , utilizator 13:35, 10 Februarie 2011
Legea nu specifica nimic in sensul asta intelegand de aici ca se poate.
Codul muncii:
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Multumesc pentru raspuns.
Deci un angajat poate fi trimis in somaj tehnic pe orice perioada de timp si ori de cate ori este cazul intr-un interval de trei luni? Societatea ar trebui sa faca de fiecare data actele necesare pentru inceperea/incetarea perioadelor de somaj tehnic?
Despre ce acte vorbiti? Nu mai aveti facilitatile de anii trecuti. Dispozitie de suspendare a contractelor de munca pentru intreruperea temporara a activitatii. Asta nu inseamna ca o luna lucram una stam in somaj tehnic, desi salariatilor cred ca le convine fiind platiti cu min.75% fara sa produca ceva.
Sa va explic. Societatea la care lucrez a decis sa trimita in somaj tehnic o parte dintre salariati pentru o perioada de trei luni. Eu sunt RSVTI, responsabil cu supavegherea si verificarea tehnica a instalatiilor aflate sub incidenta ISCIR. ISCIR a comunicat societatii ca este obligata sa asigure RSVTI in permanenta dar ca acest lucru poate fi realizat si cu fractiuni de norma. In consecinta societatea doreste sa vin sa-mi indeplinesc obligatiile de RSVTI doar o saptamana/luna in aceasta perioada de somaj tehnic !!!
In ce fel societatea poate sa faca acest lucru? (eu doresc sa lucrez norma intreaga bineinteles - decat sa stau pentru 75% mai bine muncesc pentru 100%; si la salariul net diferenta este mai mare cum bine stiti). Multumesc.
ISCIR a comunicat societatii ca este obligata sa asigure RSVTI in permanenta dar ca acest lucru poate fi realizat si cu fractiuni de norma


Permanenta are o semnificatie clara. Cred ca ISCIR, facand referire la fractiune de norma, s-a exprimat in sensul ca poate fi asigurata permanenta de mai multi salariati cu fractiune de norma dar care sa acopere intreaga perioada de asigurare a serviciului. Daca nu ar fi asa trebuia sa se exprime ca serviciul nu este de permanenta deci se poate asigura partial ca timp de supraveghere.

Daca trebuie sa asigure permanenta sa nu va bage in somaj tehnic, ramand singura persoana in activitatea de supraveghere.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
ContSters42179, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic - rsvti ccandrici ccandrici Buna ziua. Ce se intampla cand o societate detinatoare de echipamente aflate sub incidenta ISCIR decide sa-si trimita in somaj tehnic o parte dintre angajati ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fflorin fflorin Buna seara. Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns. Sunt angajata la o firma mica de termopane. Are pana in 10 angajati. Patroana trebuie sa nasca pe la ... (vezi toată discuția)
Cfs sau intrerupere activitate cu 75% 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua Am si eu urmatoarea problema: Societatea la care lucrez doreste sa trimita salariatii in CFS fara a fii platiti in nici un fel pe motiv ca ... (vezi toată discuția)