Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CFS sau intrerupere activitate cu 75%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CFS sau intrerupere activitate cu 75%

Buna ziua
Am si eu urmatoarea problema: Societatea la care lucrez doreste sa trimita salariatii in CFS fara a fii platiti in nici un fel pe motiv ca in CCM al societatii este precizat ca angajatorul poate da salariatiilor pina la 15 zile de CFS ,pe an in situatia in care este in inpas pe probleme economice , Cred ca acest lucru la vizarea CCM de catre Directia muncii cum era atunci ia scapat , intrucit CFS se acorda doar la cerera salariatiilor
Cum este corect plecarea fara salar acasa , sau 75 % somaj tehnic
Care este actul normativ ptr intrarea in somaj tehnic in 2013
multumesc mult

Cel mai recent răspuns: 22.08.2009 , utilizator 19:21, 21 Iulie 2013
1. - Daca asa scrie in CCM aplicabil unitatii atunci este legal ce vrea sa faca angajatorul.
- CCM este semnat si de sindicat sau reprezentantii salariatilor care au fost de acord cu aceasta clauza din CCM.

2. Din Codul muncii:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

@ 22.08.2009


Legal sunt ambele variante : trimiterea in CFP in baza CCM -ului , cat si trimiterea in asa-zisul somaj tehnic cu plata a 75% din salariul.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic 2014 florip florip Daca societatea are dificultati economice poate societatea sa trimita angajatii in concediu fara plata? Se mai poate beneficia de facilitatile somajului ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)
Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)