avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla cu datoriile PFA in caz de deces?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla cu datoriile PFA in caz de deces?

Buna ziua,

Am o situatie un pic mai complicata.... Dupa decesul tatalui meu care era pfa, am aflat ca impozitul la finante este neachitat, avand de plata in jur de 24.000 lei. La CAS de asemenea..... in jur de 19.000 lei. In plus, mai avea si un credit pt nevoi personale contractat in 2008 (fara ipoteca, fara coplatitor, fara girant). Am facut cerere de acordare a daunelor, insa dosarul ne-a fost respins pe motivul ca in fisa medicala era luat in evidenta cu cardiopatie ischemica inca din 2004, aceasta fiind si cauza decesului. Mai trebuie achitat acel credit la banca? Cu datoriile la ANAF si CAS ce se intampla?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
AA1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 22:56, 11 Februarie 2011
toate datoriile vor fi platite de cei ce vor accepta mostenirea defunctului.
Conform art. 685 Cod Civil, "succesiunea poate fi acceptata curat si simplu, sau sub beneficiu de inventar".

Acceptarea succesiunii pura si simpla presupune faptul ca patrimoniul succesoral se va contopi cu cel al succesorului, acesta din urma urmand a raspunde pentru datoriile defunctului chiar daca depasesc valoarea patrimoniului mostenit.
Acceptarea succesiunii poate fi si sub beneficiu de inventar. Patrimoniul dumneavoastra nu se va contopi cu cel succesoral.
In acest caz, nu veti raspunde pentru datoriile defunctului din banii dumneavoastra, ci doar in limita activului succesoral.
Faceti o declaratie notariala de acceptare a succesiunii sub beneficiu de inventar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Ajutor in legatura cu ratele unui decedat Alex0M Alex0M As dori si eu niste sfaturi in legatura cu directia in care sa ma orientez in cazul in care un parinte a decedat lasand in urma 2 banci cu rate. acum ... (vezi toată discuția)