avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ajutor in legatura cu ratele unui decedat
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ajutor in legatura cu ratele unui decedat

As dori si eu niste sfaturi in legatura cu directia in care sa ma orientez in cazul in care un parinte a decedat lasand in urma 2 banci cu rate.
acum intrebarea mea este : sunt niste modalitati prin care sa anulez ratele , sau am mai auzit ca in unele cazuri rata la banca ramane dar nu si dobanda :sorry:.
orice sfat si indrumare este bine venita , multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:30, 21 Februarie 2011
Daca sunteti mostenitorul unei persoane cu datorii nu sunteti obligat sa acceptati succesiunea .daca are si bunuri iar datoriile(pasivul succesoral) sunt mai mici decat activul succesoral puteti accepta sucesiunea insa veti plati datoriile cu dobanda cu tot.Puteti accepta succesiuynea sub beneficiu de inventar daca aveti dubii ca pasivul succesoral depaseste activul si atunci nu veti plati peste ceea ce depaseste activul Mergeti la un notar cu actele si veti stabili care este varianta cea buna pt.dvs..
In urma decesului, defunctul lasa in urma sa, pentru mostenitori, un patrimoniu.
Patrimoniul este alcatuit din pasive si active, adica din bunuri si valori (credit) si datorii (debit).

Da, asa este! Si datoriile se lasa mostenire, nu doar valorile pozitive.

Daca mostenitorii accepta pur si simplu masa succesorala, atunci inseamna automat ca accepta si debitul si creditul acesteia, adica preiau si datoriile.

Mostenitorii devin succesori si in drepturi si in obligatii ai defunctului.
Copiii mostenitori vor garanta cu intreaga lor avere datoriile defunctului.

Singura solutie ca sa nu platiti ratele defunctului este:
1. Renuntarea la mostenire
2. Acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar. (In acest caz, daca banca va da in judecata, in cel mai rau caz, pierdeti doar ce ati mostenit, iar banca nu se va atinge de averea dvs. proprie)

Si se va plati atit rata, cit si dobinda. Nu se schimba nimic.
Singurul lucru care nu se plateste, vor fi taxele aferente contractului de cont curent.

Ati dezbatut succesiunea la notar?

Alberto Kurtyan
termenul de a opta intre a accepta, renunta sau accepta sub beneficiu de inventar e de 6 luni de la deces. daca ati depasit acest termen.. ori sunteti strain de mostenire, ori ati acceptat-o tacit si in acest caz veti plati aceste datorii ca si cum ar fi ale dvs

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Overdraft nicacarmen nicacarmen Sotul meu avut un card overdraft.A decedat in luna noiembrie.Nu a avut a asigurare,era un card de salarii. M -a sunat de la banca sa platesc.Nu am facut ... (vezi toată discuția)
Plata ratelor la banca de catre urmasi enisirin enisirin Am o rugaminte: tatal unui prieten a decedat.Domnul facuse un imprumut, fara asigurare de viata, fara sa spuna sotiei suma reala imprumutata si a folosit banii ... (vezi toată discuția)