avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

as dori sa ma ajutati intr-o chestiune:
in aceasa perioada trebuie sa fac taxa de succesiune deoarece tatal meu a decedat in 1992 si am ramas cu mama.
sora mea care s-a maritat de 4 ani si care nu a mai vorbit cu mine de atunci vrea sa facem taxa de succesiune si este influentata de cateva rude ale mele rauvoitoare.
aceste rude doresc dezbinarea familie mele si au sfatuit-o pe sora mea sa pretinda multe si sa facem aceasta taxa de succesiune pentru a a impartii apartamentul in care locuiesc eu impreuna cu mama mea.
Inteleg ca acest partaj succesoral trebuie facut dar eu si cu mama mea suntem intr-o situatie financiara precara.
As dori sa stiu daca exista o lege sau un articol legislativ de care ma pot folosi pentru a nu-mi fi impusa plata sumei integrale pentru a compensa partea de 3/16 din apartament.

Cum ma sfatuiti sa procedez pentru ca suma de plata pentru sora mea sa fie mai mica si pt ca apartamnetul sa fie evaluat la un pret mai mic. Cineva mi-a zis ca daca vom ajunge in instanta acolo se va evalua apartamentul la un pret de lista mai mic decat pretul pietei. Este corect?

daca ajung la tribunal..si se va hotara sa compensez pe sora mea cu 3/16 din apartament sunt obligat sa platesc suma integrala chiar daca nu am posibilitatea financiara sau pot sa fac plati esalonate si sa se opreasca lunar o suma din salariul meu sau din pensia mamei.


multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 05:16, 6 Mai 2008
In primul rind sora dv. trebuie sa faca dovada ca a acceptat succesiunea tatalui dv. ( exprers sau tacit) pentru a avea vocatie succesorala. Daca ajungeti in instanta, pentru iesirea din indiviziune, apartamentul va fi evaluat si lotizat de un exepert constructor care va avea in vedere toate elementele pentru a-i da o valoare corespunzatorae. Cota parte a sorei dv. care va repreprezenta sulta se poate executa silit in mai multe modalitatti, inclusiv prin retineri din pensie sau salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa 7 ani viorici viorici Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta, tata a decedat acum 7 ani si nu am deschis succesiunea. impreuna cu mama proprietari ai unui apartament cu 3 ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pentru sucesiune. cosmd cosmd Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei. Mama a spus ca acest ... (vezi toată discuția)